Ingezonden persbericht


PERSBERICHT -- 15 juni 2002

Steungroep Vrienden van GroenFront! ontving vanochtend de volgende verklaring:

GroenFront! terug tegen Betuwelijn
Milieuactivisten saboteren open dag

Afgelopen nacht heeft de radicale milieubeweging GroenFront! het bouwterrein voor de Betuwelijn tunnel onder het Pannerdens Kanaal bij Doorneburg bezocht en voorzien van een herinnering aan alle vernielde natuur, voor de bezoekers aan de voor vandaag geplande open dag. Door de chaos blijken ook enige bouwbenodigdheden misplaatst.

De bouwers en de projectorganisatie Betuweroute hebben de een open dag georganiseerd in verband met hoet omkeren van de tunnelboor 'Maxima'. Dergelijke 'heuglijke feiten' worden door de projectorganisatie gebruikt om te pronken met technische hoogstandjes en mooie sprookjes over de toekomst van goederentransport over het spoor. Daarbij wordt meestal totaal voorbij gegaan aan het financiële debacel dat ons te wachten staat en de natuur en huizen die voor de Betuwelijn moeten wijken. De bezoekers kunnen de volgende leuzen overdenken, die zijn aangebracht op loodsen e.d.: "Betuwelijn dood spoor", "De natuur slaat terug, GroenFront! helpt een handje", "No compromise in defense of mother earth".

De tunnel onder het Pannerdensch Kanaal is waarschijnlijk de meest schadelijke schakel in het hele trace. Aan de noordoever van de rivier ligt het natuurgebied Kandia. De tunneluitgang komt midden in het natuurgebied uit. In het natuurgebied komen enkele zeldzame soorten voor waaronder de kamsalamder

In de eko oproer maand juni gaan GroenFront! groepen plaatsen af uit onze geschiedenis. De afgelopen weken waren acties bij Ruigoord en Schiphol. GroenFront! heeft in de zomer van 1999 in het natuurgebied geprobeerd een aktiekamp te vestigen maar is na een week door de politie hardhandig ontruimd. Later is het bouwterrein tweemaal door GroenFront! bezet. In het nabijgelegen Angeren werd in de lente van 2000 een Betuwelijn-slooppand gekraakt maar direct, opnieuw hardhandig, ontruimd door de politie en NS. Acht panden werden voor langere tijd op de Betuwe gekraakt, in Meteren, Zetten-Andelst en Ressen. De ontruiming in februari 2000 duurde twee dagen en vergde een politie inzet van 800 man mobiele eenheid.

Zoekwoorden:

Deel: ' Milieuactivisten saboteren open dag Betuwelijn '
Lees ook