Gemeente Utrecht

Milieubarometers voor drie utrechtse restaurants

Brasserie Moby Dick, het Hemels Gerecht en Boerderij Mereveld ontvangen maandag 27 januari a.s. de Milieubarometer uit handen van Yet van den Bergh, wethouder Milieu. Het is voor het eerst in Nederland dat restaurants een Milieubarometer krijgen. De Milieubarometer geeft aan dat de restaurants er een milieubewuste bedrijfsvoering op nahouden. Vanzelfsprekend voldoen de restaurants aan de wettelijke milieuvoorschriften. Daarnaast hebben ze een groot aantal aanvullende maatregelen getroffen waarmee ze het milieu sparen.

Bij de drie restaurants die maandag de Milieubarometer krijgen uitgereikt, betekent het bijvoorbeeld dat zij energiebesparende lampen gebruiken, water besparen in de toiletten, afval gescheiden aanleveren, werken met milieuverantwoorde schoonmaakmiddelen, hun personeel milieu-instructies geven en zoveel mogelijk duurzame materialen gebruiken. Naast verplichte maatregelen om voor de Milieubarometer in aanmerking te komen, treft elk restaurant op zich ook nog aanvullende maatregelen. Afhankelijk van deze aanvullende maatregelen kunnen de restaurants onderscheiden worden met een bronzen, zilveren of gouden Milieubarometer. Zo serveert het Hemelse Gerecht (brons) bijvoorbeeld bijna uitsluitend milieubewuste gerechten, verzamelt Brasserie Moby Dick (brons) kurken voor hergebruik en bespaart Boerderij Mereveld (zilver) leidingwater door de planten zowel binnen als buiten regenwater te geven.

Het gaat om de eerste Milieubarometers voor restaurants in Utrecht. Tot nu toe hebben vooral recreatiebedrijven meegedaan, zoals bungalowparken en kampeerterreinen. In die branches van de vrijetijdssector geniet de Milieubarometer inmiddels grote bekendheid. Bedoeling is dat dat ook in andere branches zo wordt. Deze barometeractie wordt ook in 2003 voortgezet. Zowel de gemeente als de provincie Utrecht dragen bij aan de financiering. Daardoor hoeven bedrijven niet de volledige deelnemersbijdrage te betalen.

Noot voor de media:
De uitreiking van de Milieubarometers vindt plaats op 27 januari 2003, van 14.30 tot 15.30 uur, Brasserie Moby Dick, Kromme Nieuwegracht 18, Utrecht. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elmy Liefferink, communicatie Dienst Stadsontwikkeling gemeente Utrecht, tel. 030 - 286 40 15.

Utrecht, 23 januari 2003

Deel: ' Milieubarometers voor drie Utrechtse restaurants '
Lees ook