Gemeente Roermond

Roermond, 17 mei 2002

Een kijkje achter de schermen van het milieupark en kringloopcentrum

Open dagen: zaterdag 25 en zondag 26 mei

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei aanstaande organiseren de gemeente Roermond en het Kringloopcentrum Roermond weer open dagen bij het milieupark en het kringloopcentrum. Afgelopen drie jaar zijn er ook al open dagen georganiseerd en deze zijn druk bezocht. Mede vanwege de vele positieve reacties laten we u ook dit jaar een kijkje nemen in de 'keuken' van het milieupark en het kringloopcentrum.

Het milieupark
"Afval apart....naar het milieupark!"
Met deze slogan opende in augustus 1998 het milieupark van de gemeente Roermond zijn deuren. Op het milieupark wordt afval in meer dan 20 verschillende stromen gescheiden ingenomen. Door deze gescheiden inzameling kan dit afval weer worden gebruikt als 'grondstof' voor nieuwe producten. Zo verandert bijvoorbeeld het door u aangeleverde grof tuinafval in compost, wordt gerecycled puin gebruikt als verharding onder wegen en parkeerplaatsen en wordt geshredderd hout afgezet in de spaanplaatindustrie. Van het via het milieupark aangeleverde afval wordt maar liefst 89% hergebruikt! Dat afval hoeft dus niet meer te worden gestort of verbrand. Hierdoor betaalt u per jaar zo'n Euro 24,- minder afvalstoffenheffing.

Het kringloopcentrum
Bij het milieupark ligt het gebouw van het Kringloopcentrum Roermond. In de winkel van het kringloopcentrum worden ingenomen, bruikbare spullen weer voor een redelijke prijs verkocht en kunnen zo aan een tweede leven beginnen. Spullen zijn bruikbaar als ze (eventueel na reparatie) geschikt zijn om in de kringloopwinkel verkocht te worden. Dus heeft u de zolder opgeruimd of nieuwe meubels aangeschaft, geef uw oude spullen dan een nieuwe kans en neem contact op met het kringloopcentrum, tel. 0475-331 335.

Open dagen
U bent zaterdag 25 en zondag 26 mei welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Tijdens deze dagen kunt u weer een kijkje komen nemen achter de schermen van het milieupark en kringloopcentrum. Bent u geïnteresseerd in wat er met uw lege conservenblikken gebeurt of waar uw oude trui is gebleven? U zult zich er tijdens een bezoek aan de open dagen van kunnen overtuigen dat bijna al het ingeleverde afval wordt hergebruikt.

Volop activiteiten Bij een bezoek aan een van de open dagen is er de gelegenheid om de stappen te volgen die uw "afval" doorloopt op weg naar een nieuwe gebruiker of product. Via een duidelijk uitgezette route kunt u zelfstandig een rondgang maken die begint op het milieupark en eindigt in de kringloopwinkel. Zo kunt u een goed beeld krijgen van de afvalkringloop. Het is ook mogelijk om op verzoek de route onder begeleiding van een gids te lopen. Er zullen zowel op het milieupark als in het kringloopcentrum medewerkers aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden of uitleg te geven.

Van het kringloopcentrum is normaal gesproken alleen de kringloopwinkel vrij toegankelijk voor het publiek. Tijdens de open dagen krijgt u de kans om ook eens een kijkje te nemen in de sorteer- en reparatie-afdeling van het kringloopcentrum. Op de reparatie-afdeling worden allerhande apparaten, zoals mixers, stofzuigers, maar ook meubilair opgeknapt. Een nieuwe stekker eraan, elektriciteitskabel vervangen, een nieuw lampje indraaien en diverse andere klusjes.

Neem tijdens uw bezoek ook voldoende tijd om de kringloopwinkel te bezoeken; hier treft u namelijk een grote verscheidenheid aan leuke spullen aan. Gedurende de open dagen is er in de kringloopwinkel o.a. een grote diversiteit aan meubels, serviesgoed, dames-, heren- en kinderkleding, schoenen, boeken, platen, huisraad en curiosa van uitermate goede kwaliteit te koop.

De overige spullen die in de kringloop-winkel te koop zijn, zullen in diverse "themahoekjes" gepresenteerd worden. Zo is er bijvoorbeeld een themahoekje met Limburgensia, curiosa uit de jaren 60 en 70 en prachtig serviesgoed.

In een aparte ruimte kunt u kijken naar een doorlopende videopresentatie over de kringloop van het afval, waarvan de verkoop van spullen in de kringloopwinkel een onderdeel is.

In de kantine van het kringloopcentrum kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee kijken even op verhaal komen.

Bieden op 'kringloopneusjes van de zalm'
Vanaf maandag 13 mei wordt in de kringloopwinkel een verzameling niet alledaagse kringlooppronkstukken tentoongesteld. Op elk stuk kan schriftelijk een bod worden uitgebracht. Zondag 26 mei is de sluitingsdatum en om 15.00 uur wordt bekend gemaakt wie de gelukkige eigenaar van het collectors item is geworden.

Prijsvraag
Voor kinderen in de leeftijd tussen de 4 en 12 jaar wordt dit jaar een prijsvraag georganiseerd. Op het milieupark staat een marktkraam met daarop allerlei soorten afval. De vraag is wat wordt er van dit afval gemaakt? Weet jij bijvoorbeeld wat er van afvalhout en glas wordt gemaakt en wat er met oude autobanden gebeurt? Kom dan naar de open dagen en doe mee aan de prijsvraag. Onder de winnaars zijn zes prijzen te verdelen, waaronder gezelschapsspellen, boeken over natuur en milieu en een techniekdoos om bouwwerken te maken op zonne-energie. De uitslag van de prijsvraag komt in de Afval-Stadskrant van juni te staan.

Kom zaterdag 25 mei of zondag 26 mei naar de open dagen op het Milieupark en kringloopcentrum.

Mijnheerkensweg 31 (tegenover Roermond Papier)

U bent beide dagen welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Deel: ' Milieupark en kringloopcentrum Roermond '
Lees ook