rijksvoorlichtingsdienst
28 augustus 2013 ­ 11:53
militairen vliegbasis leeuwarden ontvangen herinneringsmedaille
28 augustus 2013 ­ 11:53
commandant der strijdkrachten, generaal tom middendorp, reikt op donderdag 29 augustus aan ruim 100 militairen van air task force 22 de nederlandse herinneringsmedaille vredesoperaties uit. hij doet dit samen met de commissaris van de koning, john jorritsma en commandant luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal alexander schnitger. de ceremonie vindt plaats op het wilhelminaplein in de binnenstad van leeuwarden.

de militairen, grotendeels afkomstig van de vliegbasis leeuwarden, waren van januari tot en met mei 2013 uitgezonden naar afghanistan. daar maakten zij deel uit van de isaf-missie.

de air task force 22, bestaande uit vier f-16's en 120 man personeel, werd ingezet voor de bescherming van de nederlandse politietrainers in kunduz. zo spoorden de jachtvliegtuigen onder meer geïmproviseerde explosieven op met behulp van het reccelite-fotoverkenningssysteem. met de beëindiging van de politietrainingsmissie op 1 juli worden de taken van de air task force voortgezet voor de coalitiepartners.

de nederlandse herinneringsmedaille vredesoperaties wordt toegekend aan deelnemers van vredesoperaties die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen en sluiten met het in ontvangst nemen van de medaille hun uitzending formeel af.

na afloop van de ceremonie vindt er om 20.00 uur een concert plaats van het orkest van de koninklijke luchtmacht in het kader van 100 jaar militaire luchtvaart. het concert is door de luchtmacht aangeboden aan de provincie friesland. toegang is gratis, locatie wilhelminaplein (ter hoogte van fries museum).

Deel: ' Militairen vliegbasis Leeuwarden ontvangen herinneringsmedaille '


Lees ook