VU ziekenhuis

Amsterdam, 5 oktober 2001

Minder complicaties door aminozuur in voeding

Patiënten met ernstig letsel lopen beduidend minder risico op complicaties als een longontsteking of een bloedvergiftiging, wanneer zij voeding toegediend krijgen die is verrijkt met het aminozuur glutamine. Dit blijkt uit een onderzoek dat Lex Houdijk uitvoerde aan het VU medisch centrum. Hij promoveert vrijdag 5 oktober aan de Vrije Universiteit.

Houdijk diende een groep van 35 patiënten met ernstig letsel voeding toe die verrijkt was met het aminozuur glutamine. De voeding werd via een slangetje door de neus rechtstreeks naar de darmen geleid. Van de 35 patiënten kregen er 6 een longontsteking, tegen 16 in een controlegroep van 37 patiënten.

Longontstekingen en bloedvergiftigingen treden veelvuldig op bij patiënten met ernstig letsel (bijvoorbeeld na grote operaties), of bepaalde darmziekten. Oorzaak zijn darmbacteriën die lekken naar de bloedbaan. De endotoxine in de celwand van die bacteriën activeert het afweersysteem van het lichaam. Gevolg zijn ongecontroleerde, algehele ontstekingsreacties. In het uiterste geval ontstaat zoveel schade aan organen en vaatwanden dat de patiënt overlijdt.

De lekkage van de darmwand kan worden verminderd door glutamine. Dit aminozuur is de belangrijkste voedingsstof voor darmcellen. In onderzoek met ratten toonde Houdijk aan dat toediening van met glutamine verrijkt voedsel leidt tot een betere doorbloeding van het maag-darmgebied. Dit is een mogelijk werkingmechanisme van glutamine bij de bescherming tegen de lekkage van darmbacteriën naar de bloedbaan.

Verder bewees hij dat toediening van glutamine leidde tot een verhoging van het aminozuur citrulline in het bloed. Hiervan maken de nieren arginine. Arginine is een belangrijk aminozuur voor het afweersysteem waarvan bij patiënten met ernstig letsel de aanmaak tekortschiet. Wetenschappers vermoedden dat er een koppeling bestaat tussen glutamine en arginine. Houdijk heeft dat nu dus bewezen.

Meer informatie:
Dr. Lex Houdijk is werkzaam als gastro-enterologisch chirurg in het VU medisch centrum. Hij promoveert op 5 oktober aan de Vrije Universiteit op het proefschrift getiteld Modulation of the stress response by gut endotoxin restriction and enteral glutamine.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst voorlichting en public relations van het VU medisch centrum, Monica van der Garde, (020) 444 3444, m.vandergarde@vumc.nl.

© VU medisch centrum 08/10/01 dienst public relations & voorlichting prv@vumc.nl

Deel: ' Minder complicaties door aminozuur in voeding '
Lees ook