TuinbouwNet


Minder importperen

Zuid-Afrika zal dit jaar minder peren van het ras Williams naar de EU exporteren dan in 1999. Ook Argentinië houdt dit seizoen rekening met een terugval van de uitvoer van de 'vroege' peren in vergelijking met een jaar geleden. Daarnaast zijn de voorraden in de Europese Unie op dit moment aan de krappe kant. Dit alles zorgt ervoor dat de peren goed aan de prijs zijn.

Zuid-Afrika levert normaliter veel peren aan Engeland. Jaarlijks gaat het om zo'n 25.000 ton. Naast Engeland zijn ook Nederland en België belangrijke importeurs. Volgens het blad Fresh Produce Journal is eind januari de eerste boot met Zuid-Afrikaanse peren in Engeland aangekomen. In de tweede week van februari komt de import pas goed op gang, zo verwachten de Engelsen. Hierbij gaat het om de rassen Williams Bon Chretien en Rosemarie, die - in vergelijking met vorig jaar - in beperkte hoeveelheden in het VK worden geïmporteerd.

Over de exportverwachtingen voor de late perenrassen zijn de Zuid-Afrikanen evenmin enthousiast. De productie van Beurré Hardy schijnt door de weersomstandigheden niet mee te vallen. Daarentegen ziet de oogst van Doyenné du Comice er in Zuid-Afrika goed uit.

Jaarlijks importeert de EU circa 250.000 ton peren uit de landen van het zuidelijk halfrond. Hierbij spelen Argentinië, Zuid-Afrika en Chili de eerste viool. De Argentijnen leveren veel peren aan Italië, maar ook België en Nederland zijn belangrijke afnemers. De Chileense peren worden vooral via ons land verhandeld.

China: oppervlakte fruit

In de Chinese provincie Shaanxi is de oppervlakte met fruit de afgelopen jaren fors uitgebreid. In totaal staat er nu 670.000 hectare. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 5,5 miljoen ton. Dit is zo'n tien procent van de totale fruitoogst in China. Appelen en kiwi's zijn de meest geteelde producten in Shaanxi. De oogst van appelen in deze provincie kwam vorig jaar uit op 4,5 miljoen ton. Voor de komende jaren rekenen de Chinezen op een verdere groei van de fruitproducties.

In drie andere provincies in Zuid-China is er begin januari aanzienlijke vorstschade opgetreden bij met name citrusfruit, bananen, litchi's en groenten.

Deel: ' Minder importperen EU '
Lees ook