Ministerie van DefensieNieuwsberichten

Minister De Grave opent tentoonstelling in Mariniersmuseum

06-09-2001

Zorg dat je erbij komt is de titel van de tentoonstelling die minister Frank de Grave donderdagmiddag in het Mariniersmuseum te Rotterdam officieel opende. Het thema van de expositie is 100 jaar werving & selectie bij de krijgsmacht. Zorg dat je erbij komt wordt geassocieerd met de marine, maar de tentoonstelling is krijgsmachtbreed van opzet en bevat materiaal uit alle grote militair-historische collecties in Nederland. De tentoonstelling is mede een initiatief van de Nederlandse vereniging voor militaire historie Mars et Historia.

Op de eerste etage van het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven zijn de leukste en mooiste wervingsaffiches uit honderd jaar wervingsgeschiedenis verzameld. TV-reclames (mooi in zwart/wit), brochures en een keur aan weggevertjes, zoals bierviltjes, maakt de afdeling wervingsmateriaal compleet. In het hoofdstuk over selectie zijn verschillende ingenieuze apparaten te bewonden die bij de keuring werden gebruikt.

Minister De Grave memoreerde in zijn openingstoespraak dat decennia lang de krijgsmacht als het ware automatisch werd gevuld met dienstplichtigen. Zij het datDefensie door de jaren heen steeds wel moeite heeft moeten doen om technisch beroepspersoneel te werven. Nu de dienstplicht is opgeschort en we sinds jaren geen dienstplichtigen meer kennen, moet Defensie veel inspanning plegen om de krijgsmachtdelen in voldoende mate met gekwalificeerd personeel te vullen. Kijkend naar de geschiedenis kan worden vastgesteld dat de werving van personeel steeds veel aandacht heeft gevergd.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 10 maart 2002.

Deel: ' Minister De Grave opent tentoonstelling in Mariniersmuseum '
Lees ook