rijksvoorlichtingsdienst


minister hennis bezoekt de verenigde staten


6 oktober 2014 - 13:58

minister van defensie, jeanine hennis-plasschaert brengt deze week een werkbezoek aan de verenigde staten, onder andere aan washington dc en new york. de commandant der strijdkrachten, generaal tom middendorp, sluit voor een deel van het bezoek aan.

de minister en haar delegatie beginnen maandag in fort hood, texas, waar het joint netherlands trainingsdetachement 302 squadron is gevestigd. sinds 1996 trainen luchtmobiele militairen hier samen met apache en chinook helikopters van de koninklijke luchtmacht. fort hood is de grootste us army basis, met een populatie van ruim 45.000 man en een oppervlakte van 870 km. nederland voert een deel van de helikopteropleidingen in de vs uit vanwege de uitgebreide trainingsfaciliteiten.

dinsdag spreekt de minister op het pentagon met haar amerikaanse collega chuck hagel over verschillende onderwerpen. uiteraard over de internationale strijd tegen isis, maar ook de uitkomsten van de navo top in wales van afgelopen september en de ontwikkelingen in oost-europa zullen aan bod komen. diezelfde dag heeft de minister een werklunch met experts van de atlantic council.

in new york bezoekt de minister op woensdag de verenigde naties, waar zij spreekt met de deputy secretary general jan eliasson over de verschillende vn operaties waaraan nederland deelneemt. generaal tom middendorp heeft een werkontbijt met de militaire adviseurs van 17 westerse vn-landen over de vn-operaties wereldwijd. in de avond vindt overleg plaats met landen die troepen leveren aan minusma, de vn missie in mali. nederland levert daar een bijdrage aan de inlichtingencapaciteit, met o.a. special forces en apache helikopters. sinds deze maand zijn ook vier chinook helikopters in mali gestationeerd.

donderdag 9 oktober keert de delegatie terug naar nederland.

Deel: ' Minister Hennis bezoekt de Verenigde Staten '
Lees ook