Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 137
Datum: 09-10-2001

MINISTER JORRITSMA NAAR HONGARIJE

Minister Jorritsma van Economische Zaken zal op 15 en 16 oktober a.s Hongarije bezoeken. Doel van de reis is het bevorderen van de wederzijdse economische betrekkingen, mede in het licht van de toekomstige toetreding van Hongarije tot de Europese Unie.
Minister Jorritsma zal tijdens dit bezoek gesprekken voeren met minister Matolcsy van Economische Zaken, met minister Martonyi van Buitenlandse Zaken (die hoofdverantwoordelijke is voor de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie) en met de president van de Hongaarse Nationale Bank, de heer Jarai. Verder zal zij een toespraak houden tijdens een lunchbijeenkomst van de Europese Kamer van Koophandel in Boedapest over de te verwachten gevolgen voor het bedrijfsleven van de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie. Daarnaast staan nog een bedrijfsbezoek aan een Philipsvestiging in Gyor en een bespreking met de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Europese Integratiezaken op het programma.

De Nederlandse uitvoer naar Hongarije is de laatste jaren fors toegenomen en vertegenwoordigde in 2000 een waarde van 1,1 miljard EURO. Ook de Nederlandse invoer uit Hongarije zit in de lift en was in 2000 1,3 miljard EURO waard. Nederland is hiermee een belangrijke handelspartner voor Hongarije (de vierde exporteur naar Hongarije en de elfde importeur uit Hongarije in het jaar 2000).
Over de jaren heen genomen is Nederland na Duitsland en de VS de derde buitenlandse investeerder in Hongarije. In de jaren 1999 en 2000 was Nederland zelfs de grootste buitenlandse investeerder. De waarde van de uitstaande directe investeringen bedroeg eind 1999 1,8 miljard EURO.

Deel: ' Minister Jorritsma naar Hongarije '
Lees ook