rijksvoorlichtingsdienst

minister-president balkenende bezoekt zuid-korea en opent nederlandse paviljoen op wereld expo shanghai

minister-president balkenende brengt van 27 tot 29 april een bezoek aan zuid-korea dat in het teken staat van economie en promotie van het nederlandse bedrijfsleven. aansluitend is de minister-president van 29 april tot 1 mei in shanghai, waar hij het nederlandse paviljoen op de wereld expo opent.

het is van groot belang dat nederlandse ondernemers kunnen profiteren van het voorzichtige herstel van de wereldeconomie. daarom staat tijdens het bezoek aan zuid-korea versterking van de positie van het nederlandse bedrijfsleven centraal. bestuurders van een tiental van de grootste nederlandse bedrijven, onder aanvoering van vno-ncw-voorzitter wientjes, vergezellen de minister-president. tevens neemt een mkb-missie van 25 bedrijven deel aan het bezoek. samen met nederlandse ondernemers spreekt de minister-president met vertegenwoordigers van de koreaanse overheid en van koreaanse bedrijven, en bezoekt hij nabij busan de samsung shipyard. ook heeft hij ontmoetingen met president lee myung-bak en premier chung, waarbij onder meer gesproken zal worden over de nederlands-koreaanse politieke en economische relatie, de ontwikkeling van de wereldeconomie en het klimaatbeleid. tevens verzorgt de minister-president een gastcollege aan de yonsei universiteit, waar hij een eredoctoraat in de sociologische wetenschappen in ontvangst neemt. ten slotte legt hij, in aanwezigheid van twee nederlandse veteranen uit de korea-oorlog, een krans op de united nations memorial cemetery in busan, waar onder meer nederlandse soldaten zijn begraven die zijn gesneuveld tijdens die oorlog.

in shanghai is minister-president balkenende op 30 april aanwezig bij de opening van de wereld expo 2010. hij opent op 1 mei het nederlandse paviljoen 'happy street' en bezoekt ook andere paviljoens. de minister-president heeft op diezelfde dag een ontmoeting met president hu jintao, waarbij hij zijn medeleven zal betuigen aan de slachtoffers van de aardbeving die het land op 14 april getroffen heeft. tevens zullen alle aspecten uit de bilaterale relatie alsmede mondiale onderwerpen aan de orde komen. minister-president balkenende heeft in shanghai ook een gesprek met twee hoogleraren over de ontwikkelingen in china, alsook over het juridisch samenwerkingsprogramma tussen nederland en china. de minister-president geeft voorts een gastcollege op de fudan-universiteit over de rol van nederland, europa en china in de wereld.

rvd, 22.04.2010, 19.05 uur.

Deel: ' Minister-president Balkenende bezoekt Zuid-Korea en opent Nederlands.. '


Lees ook