Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Minister Van Boxtel bezoekt Antillen, Aruba en Suriname

Minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid brengt van zondag 9 tot zondag 16 september een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen, Aruba en Suriname. Het bezoek staat met name in het teken van het slavernijverleden. De minister wil de regeringsleiders van de landen persoonlijk uitnodigen om volgend jaar aanwezig te zijn bij de onthulling van het Slavernijmonument. Van Boxtel bezoekt in Suriname onder meer de plantages waar vroeger slaven werden gehouden en brengt een bezoek aan de Marrons, de nazaten van gevluchte slaven. Op Curaçao zal de minister, samen met de minister-presidenten Eman en Pourier van respectievelijk Aruba en de Nederlandse Antillen de eerste gegevensuitwisseling realiseren tussen de bevolkingsregisters van de Nederlandse Antillen en Aruba, en Nederland. Een deel van het bezoek valt samen met het bezoek dat staatssecretaris Van der Ploeg aan Suriname brengt.

Bijgaand treft u een overzicht aan van het programma:

zondag 9 september 2001
's Ochtends vertrek naar Aruba, aankomst eind van de middag.

maandag 10 september
's Ochtends spreekt minister Van Boxtel achtereenvolgens met de Gouverneur van Aruba, de heer Koolman, de voorzitter van het parlement Christiaans en de minister-president van Aruba, de heer Eman. In de middag vertrekt de minister naar Curaçao. Na aankomst heeft hij een ontmoeting met Gouverneur Saleh. Daarna spreekt hij met minister-president Pourier en aan het eind van de middag heeft de minister nog een ontmoeting met Parlementsvoorzitter Lucia. 's Avonds is er een ontvangst van vertegenwoordigers uit de culturele sector.

Dinsdag 11 september
's Ochtends woont van Boxtel de opening bij van de Staten van de Nederlandse Antillen. Daarna brengt de minister een bezoek aan een digitaal trapveldje. 's Middags brengt Van Boxtel, samen met de heren Eman en Pourier, de eerste gegevensuitwisseling tot stand tussen de bevolkingsregisters van de Antillen en Aruba en Nederland. Voor het vertrek 's middags naar Suriname geeft de minister een persconferentie.

Woensdag 12 september
Van Boxtel brengt een bezoek aan minister Balesar en aan minister Romeo van Russel. Tevens vinden er in de ochtend nog een bezoek aan voorzitter DNA, Lachmon en een bezoek aan President Venetiaan plaats. In de middag wordt er een bezoek gebracht aan 's Landsarchief. Hierbij is er speciale aandacht voor slavernijdossiers en migratiegeschiedenis. Vervolgens zal er nog Stadsrondrit plaatsvinden. Aan het eind van de middag zullen beide bewindslieden een gezamenlijke persconferentie geven.

Donderdag 13 september
Minister Van Boxtel en Staatssecretaris Van der Ploeg zullen een boottocht maken langs plantages in het kader van het slavernijverleden. De boottocht is in beginsel toegankelijk voor de pers. 's Avonds houdt minister Van Boxtel een lezing aan de A de Kom Universiteit over het thema integratiebeleid/multiculturele samenleving.

Vrijdag 14 september en zaterdag 15 september
De minister verblijft twee dagen in het binnenland en brengt daar ondermeer een bezoek aan de Marrons.

Zondag 16 september
's Ochtends brengt de minister een bezoek aan het Surinaams museum en 's middags is de minister beschikbaar voor de pers. 's Avonds vliegt de minister terug naar Nederland.

Deel: ' Minister Van Boxtel bezoekt Antillen, Aruba en Suriname '
Lees ook