Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Minister Veerman blokkeert bedrijven uit voorzorg

14 februari 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft besloten om circa 100 veebedrijven te blokkeren. Op deze bedrijven is diervoer aanwezig dat mogelijk verontreinigd is met dioxine. Het diervoer is afkomstig van mengvoerbedrijven, die beschuitmeel hebben gekocht van het bedrijf Velthof in Borne. Dit beschuitmeel komt van het Duitse bedrijf Trockenwerk uit de deelstaat Thüringen waar eerder met dioxine verontreinigd broodmeel vandaan kwam. De bedrijven worden vandaag op de hoogte gesteld.

De minister blokkeert de bedrijven, omdat hij het zekere voor het onzekere wil nemen. De zending beschuitmeel is in dezelfde periode aan Velthof geleverd als het met het dioxine verontreinigde broodmeel. Dinsdag jl. blokkeerde de minister in verband hiermee al 140 bedrijven. Het is niet duidelijk of de zending van 100 ton beschuitmeel ook dioxine bevat. Zowel Duitsland als Nederland hebben hier onderzoek naar ingesteld.

De minister acht de blokkade noodzakelijk, zolang niet duidelijk is of de zending beschuitmeel met dioxine verontreinigd is. Tot die duidelijkheid er is wil hij voorkomen dat de dieren op bedrijven die mengvoeders met beschuitmeel hebben binnengekregen, in de consumptieketen terechtkomen.

Om de bedrijven te kunnen blokkeren heeft de minister de Regeling maatregelen vee dioxine in mengvoeder gewijzigd. Deze regeling is om 17.00 uur via de pers bekend gemaakt en met onmiddellijke ingang in werking getreden.

De testresultaten van het met dioxine verontreinigde broodmeel en mengvoer zijn op dit moment nog niet bekend.

Zie voor de gewijzigde regeling: Wijziging Regeling maatregelen vee dioxine in mengvoeder (PDF-formaat, 49 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel .

Deel: ' Minister Veerman blokkeert bedrijven uit voorzorg '
Lees ook