ingezonden persbericht

persbericht

ook ministerie van algemene zaken gaat proefdiervrij schoonmaken

minister-president balkenende gaat proefdiervrij

den haag, 27 juni 2006 - het ministerie van algemene zaken gaat op advies van de vereniging proefdiervrij werken met proefdiervrije schoonmaakmiddelen. dit heeft minister-president jan peter balkenende aan proefdiervrij laten weten. in zijn brief schrijft hij dat ook hij vindt dat proefdiervrije schoonmaakmiddelen aansluiten bij de doelstellingen van duurzaam inkopen. hij heeft toegezegd het gebruik van proefdiervrije producten op te nemen in het programma van eisen bij de eerstkomende aanbesteding van de schoonmaak. een betere impuls voor de industrie om te komen met proefdiervrije schoonmaakmiddelen lijkt proefdiervrij niet mogelijk.

op 21 maart 2006 riep proefdiervrij gemeentes, ministeries en provincies op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. niet alleen bij de aankoop van koffie en thee, maar ook als het gaat om schoonmaakmiddelen. deze worden nog vaak getest op proefdieren. een dergelijk signaal vanuit overheden zal de producenten van professionele schoonmaakmiddelen nog meer aanzetten tot het zoeken naar vervanging van dierproeven.

nadat gemeente den haag al in 2005 had besloten tot proefdiervrije schoonmaak, hebben inmiddels ook tytsjerksteradeel en terneuzen gehoor gegeven aan de oproep van proefdiervrij. proefdiervrij blijft er hard aan trekken om ook andere overheden en bedrijven over te halen om deze goede voorbeelden te volgen.

proefdiervrij
proefdiervrij is de grootste vereniging in nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren. dat is hard nodig, want in nederland zijn in 2004 ruim 633.000 dierproeven verricht. de vereniging wil dierproeven vervangen voor diervrije methodes. proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier en speelt hierop in met communicatiecampagnes. hierin richt de vereniging zich zowel op het publiek als op de partijen die verantwoordelijk zijn voor het proefdiergebruik. proefdiervrij: voor betere manieren dan proefdieren.

Deel: ' Ministerie van Algemene zaken gaat proefdiervrij schoonmaken '


Lees ook