Ministerie van VWS

Vrouwen achtergesteld in sportbesturen

Woensdag 8 maart 2000, persbericht nummer 22

Er moeten meer vrouwen worden benoemd in sportbesturen. Hoewel tegenwoordig evenveel vrouwen als mannen sporten, is de sport in bestuurlijk opzicht nog steeds een mannenbolwerk. Vrouwen oefenen ook vaker onbetaalde kaderfuncties uit in de sport en komen als trainer, coach of scheidsrechter veel minder aan bod dan mannen.

Dit zei staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS woensdag op de conferentie Vrouwen en Sport van het Internationaal Olympisch Comité in Parijs. De hoofdbesturen van de landelijke bonden tellen meestal maar één of twee vrouwen. Vrouwen worden veel te weinig gevraagd voor sportbesturen, aldus Vliegenthart.

De doelstelling van de internationale sport om dit jaar 10 procent vrouwelijke bestuursleden te hebben en in 2005 20 procent, kan volgens Vliegenthart ambitieuzer. Dat geldt ook voor het IOC zelf. Het zou prachtig zijn wanneer bijvoorbeeld in 2020 de helft van de IOC-leden vrouw is, aldus Vliegenthart.

Volgens de staatssecretaris worden vrouwelijke sporters ten onrechte ook nog vaak achtergesteld in de waardering en beloning, media-aandacht, sponsoring. Vrouwen vinden dat zij in eerste instantie zelf daarin verandering in moeten brengen, zo is Vliegenthart gebleken bij een rondvraag langs Nederlandse (ex-)topsportsters. De georganiseerde sport en de overheid moeten daarbij behulpzaam zijn, zo vindt de staatssecretaris. Het organiseren van meer gemengde toernooien, zoals bij schaatsen en hockey, kan daarbij stimulerend werken.

Meer documenten over dit onderwerp kunt u vinden in het thema: Sport - Werken in de sport

Zoekwoorden:

Deel: ' Ministerie van VWS vrouwen achtergesteld in sportbesturen '
Lees ook