Ministerie van VWS

Ministerie waarschuwt voor schade aan ogen

Vrijdag 30 juli 1999, persbericht nummer 80

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarschuwt mensen tegen het rechtstreeks in de zon kijken tijdens de zonsverduistering op 11 augustus. Rechtstreeks in de zon kijken kan onherstelbare schade veroorzaken aan het netvlies. Het ministerie adviseert daarom om alleen naar de zonsverduistering te kijken met de speciale eclipsbrilletjes gemaakt van Mylar, van factor 5 of hoger.

Het zonlicht bevat ultraviolette en infrarode straling die het netvlies onherstelbaar kunnen beschadigen wanneer je er rechtstreeks inkijkt. Normaal is het zonlicht te fel voor de ogen om er rechtstreeks in te kijken. Met een zonsverduistering valt het felle licht grotendeels weg, terwijl de schadelijke ultraviolette en infrarode straling er nog steeds is. Mensen die onbeschermd en rechtstreeks naar de zonsverduistering kijken, lopen daardoor kans op oogbeschadiging. Ook bij een gedeeltelijke zonsverduistering is het gevaarlijk om onbeschermd te kijken.

Zonnebrillen, beroete glaasjes, cds of een belichte film bieden onvoldoende tot geen bescherming, omdat zij wel het licht, maar het schadelijke ultraviolette en infrarode straling niet tegenhouden. Alleen de eclipsbrilletjes bieden voldoende bescherming omdat ze gemaakt zijn van Mylar, een stof die ook de schadelijke straling tegenhoudt. Deze zijn op veel plekken te koop, onder andere bij opticiens, drogisten en bij apothekers. Een andere manier om de zonsverduistering veilig te zien is door indirect te kijken. Dit kan door de zon door middel van een stuk karton met een gaatje van circa 1 cm doorsnede te projecteren op de grond of muur. Op deze manier zie je de afbeelding van de zon en de veranderende vorm van de zon.

Deel: ' Ministerie waarschuwt voor oogschade bij zonsverduistering '
Lees ook