RVD/DV

MINISTERRAAD: Beroep Optometrist wettelijk geregeld

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Persbericht Ministerraad
3 maart 2000

BEROEP VAN OPTOMETRIST WETTELIJK GEREGELD

Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de opleidings- en deskundigheidseisen van de optometrist wettelijk te regelen. Een optometrist onderzoekt de cliënt op oogaandoeningen en is werkzaam bij een opticien of een oogarts in een ziekenhuis.

Het beroep optometrist wordt op dit moment uitgeoefend door mensen met een MBO- en mensen met een HBO-opleiding. Het kabinet heeft ervoor gekozen het beroep optometrist op HBO-niveau te regelen, omdat in de HBO-opleiding meer aandacht wordt besteed aan de medische vakken. Daardoor is de optometrist in staat oogaandoeningen te herkennen.

Optometristen die de opleiding op MBO-niveau hebben gevolgd en al werkzaam zijn als optometrist hebben de mogelijkheid via een overgangsopleiding het gewenste HBO-niveau te bereiken.

Doel van het besluit is iedere burger een laagdrempelige en verantwoorde voorziening te bieden voor een onderzoek bij oogklachten.
Als gevolg van dit besluit heeft alleen de HBO-opgeleide optometrist in de toekomst nog het recht de titel optometrist te voeren.

RVD, 03.03.2000

03 mrt 00 15:47

Zoekwoorden:

Deel: ' Ministerraad Beroep optometrist wettelijk geregeld '
Lees ook