Milieudefensie

Persbericht

Veel straten en stadscentra autovrij op zaterdag 22 september
Minstens 42 gemeenten doen mee met Autovrije Dag

Amsterdam, 27 augustus 2001 --- Minstens 42 Nederlandse gemeenten sluiten op zaterdag 22 september straten of centra af voor het autoverkeer. Ons land houdt voor het derde achtereenvolgende jaar een Autovrije Dag. Volgens de initiatiefnemers LOAZ en Milieudefensie geven Amsterdam, Nijmegen, Deventer, Goes, Abcoude en Maarn de beste invulling aan de Autovrije Dag. De landelijke opening van de Autovrije Dag vindt dit jaar plaats in Nijmegen.

Het is voor de eerste keer dat Nederland een Autovrije Dag op zaterdag houdt. Nederland heeft zich dit jaar aangesloten bij de Europese Autovrije Dag, die ieder jaar op 22 september valt.
Bijna alle Europese hoofdsteden maken dit jaar op 22 september hun binnenstad vrij van rijdende auto's. In totaal doen ruim 800 steden in vijftien landen mee aan het initiatief van de Europese Commissie.

Op de vernieuwde website www.autovrijedag.nl staat voor elk van de 42 gemeenten het voorlopige programma van de Autovrije Dag. Amsterdam maakt de gehele binnenstad van 115 kilometer wegen autovrij. In Nijmegen en Deventer gaat het om tientallen straten. Goes doet de binnenstad op slot. Ook in enkele natuurgebieden mogen een dag geen auto's rijden.

Dit jaar zijn er meer gemeenten die straten afsluiten dan de voorgaande jaren. Om te voldoen aan de Europese richtlijnen is het vereist om straten of centra autovrij te maken. De tientallen gemeenten die op een andere manier aandacht besteden aan de Autovrije Dag, tellen dan ook niet mee. Vorig jaar was dat nog wel het geval.

Daar waar Autovrije Dagen goed zijn uitgevoerd, blijkt het merendeel van de inwoners enthousiast. Zo worden de dagen in Italië, waar maandelijks in tweehonderd gemeenten een autovrije dag is, door 83 procent van de bevolking positief gewaardeerd. Een peiling in Amsterdam bracht aan het licht dat de meerderheid van de binnenstadbewoners minstens elke maand een autovrije dag wil en dat van omzetverlies voor de middenstand geen sprake was. Een enquête in Deventer leverde steun voor de Autovrije Dag van 60 procent van de inwoners op.

Het hoofddoel van de Autovrije Dag is dat mensen kunnen ervaren dat hun woonomgeving veiliger, prettiger, rustiger en gezonder wordt als er veel minder auto's rijden. Verder kunnen mensen die meestal voor de auto als vervoermiddel kiezen, op de Autovrije Dag kennis maken met veiliger en minder vervuilende vervoermiddelen. Op 22 september is het namelijk ook Openbaar Vervoer-promotiedag en Landelijke Fietsdag.

Deel: ' Minstens 42 gemeenten doen mee met autovrije zaterdag '
Lees ook