Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 10-03-2003

Televisie
OPGELICHT
Uitzending donderdag 13 maart
Nederland 2 - 22.00 uur


MISBRUIK 'LEGE' IDENTITEITSBEWIJZEN EENVOUDIG EN LUCRATIEF

'Lege' identiteitsbewijzen, zoals rijbewijzen die in gemeentehuizen klaarliggen om in gebruik te worden genomen, zijn een bijna perfect wapen voor criminelen. Dat blijkt uit een uitzending van het TROS-programma OPGELICHT op donderdag 13 maart a.s.

OPGELICHT kwam een oplichter op het spoor die zich 'Mario Hendriks' noemt en gebruik maakt van een rijbewijs als hij zijn identiteit moet bewijzen. Daarop staat zijn eigen foto, de naam Mario Hendriks en een adres in Veenendaal. Op die manier huurt hij onder andere auto's en audio-apparatuur. Hij brengt de spullen echter nooit terug. Wanneer de getroffen verhuurders zich melden op het adres in Veenendaal dat op het rijbewijs staat, blijkt daar inderdaad ene 'M. Hendriks' te wonen. Dit is echter de veel oudere Marinus Hendriks, een keurige man die part noch deel heeft aan de oplichtingspraktijken.

Het programma trachtte te achterhalen hoe de oplichter aan het rijbewijs - dat duidelijk echt is - is gekomen en kwam erachter dat het deel uitmaakte van een partij van ongeveer 1200 'lege' identiteitsbewijzen die in 1990 werd gestolen uit het stadhuis van de gemeente Rijssen. De oplichter heeft er zelf een willekeurige naam op ingevuld, vergezeld van een adres dat bij deze naam klopt. Omdat hij dat heeft gecombineerd met zijn eigen foto, is het bedrog voor de betrokken verhuurmaatschappijen vrijwel niet te voorkomen. De problemen voor de échte M. Hendriks stapelen zich intussen op. Hij komt zelfs al voor op een zwarte lijst van autoverhuurmaatschappijen. Opgelicht kreeg via een van de gedupeerde bedrijven een kopie van het rijbewijs dat voor de oplichting wordt gebruikt en zal de foto van de zogenaamde 'Mario Hendriks' in de uitzending tonen, in de hoop dat de kwestie daardoor kan worden opgelost.

Deel: ' Misbruik 'lege' identiteitsbewijzen eenvoudig en lucratief '
Lees ook