Gemeente Breda

Persberichten

29-01-2003

Misverstand met banken staat redding NAC in de weg

De Rabobank en ABN Amro staan de redding van de Bredase voetbalclub NAC mogelijk alsnog in de weg. Zelfs wanneer de gemeenteraad van Breda morgen besluit het stadion aan te kopen kan het misverstand tussen NAC en de banken de club in grote financiële problemen brengen. Het misverstand draait om de aflossing van de totale hypotheekschuld van bijna 6 miljoen Euro. De banken waren immers met NAC en de gemeente overeenkomen dat 86 procent van het bedrag zou worden afgelost en dat de resterende 14 procent als bijdrage mocht worden gezien van de banken aan de redding van NAC. Naar nu blijkt, willen de banken voor deze 14 procent (825.000 Euro) een tegenprestatie van NAC in de zogenaamde non-cashoplossingen. De banken vinden dat NAC een bijdrage moet leveren in bijvoorbeeld businessunits, entreekaartjes, reclame-uitingen en inzet van spelers voor activiteiten van banken.

NAC echter houdt in haar begroting - die de basis van het saneringsplan vormt - rekening met de volledige inkomsten uit reclame, businessunits en advertenties. De eisen van de banken om 14 procent van de schuld contant te betalen, slaan dan ook een enorm gat in die begroting. Omdat NAC zich dit niet kan permitteren, was er voor de Raad van Commissarissen van NAC reden genoeg om de gemeente Breda hierover te informeren. De banken wachtten dat niet af en stuurden vanmiddag een brief aan wethouder Oomen van Financiën om de eis van betaling van 825.000 Euro kracht bij te zetten.

Het college neemt de kwestie zeer hoog op en heeft de fractievoorzitters vanavond geïnformeerd. Het college vraagt de gemeenteraad morgenavond toch akkoord te gaan met het bestaande voorstel tot aankoop van het NAC-stadion onder voorwaarde dat alle stakeholders, dus ook de banken, een bijdrage leveren aan de redding van NAC.

Breda, 29 januari 2003

Zoekwoorden:

Deel: ' Misverstand met banken staat redding NAC in de weg '
Lees ook