AutoRai

Mitsubishi maakt slim gebruik van afval 17-3-00.

Afdekplaat GDI-motoren uit gerecyclede flessen

Hoofddorp, 16 maart 2000 - Mitsubishi gebruikt als eerste autofabrikant het plastic van PET-flessen voor de productie van motorafdekplaten. Het merk levert zo een bijdrage aan het afvalprobleem. In de afdekplaat van Mitsubishi´s GDI-motoren is het materiaal van 22 frisdrankflessen van een halve liter verwerkt. De eerste Mitsubishis met een motorafdekplaat van gerecyclede PET-flessen verlaten dit voorjaar nog de fabriek.

Een belangrijk voordeel van PET (PolyEthyleenTerephtalaat) is de hoge vloeibaarheid bij verhitting. Daardoor verkrijgt het gemakkelijk de ideale vorm. Omdat de temperaturen in een motor hoog oplopen heeft Mitsubishi Motors een additief aan het gerecyclede PET toegevoegd voor een grotere hittebestendigheid. Dit middel verandert het moleculaire gewicht en voorkomt zo dat het materiaal smelt.

Duurzaam en stevig
Hergebruikt PET heeft een laag gewicht en gaat lang mee. Toch kan het slecht tegen harde klappen. Een motorafdekplaat van dit materiaal zou dan ook snel breken wanneer een monteur er per ongeluk een stuk gereedschap op laat vallen. Aan het PET is daarom tevens een stof toegevoegd die het materiaal steviger maakt. De vorm van de kap is gemodificeerd zodat het botsingen beter absorbeert. De plaat kan nu dezelfde krachten verwerken als een gelijke afdekking die gemaakt is van polyamide kunststof.

In Japan is vorig jaar 327.000.000 kilo aan PET-flessen geproduceerd. Er zijn dus voldoende grondstoffen aanwezig.


Deel: ' Mitsubishi gebruikt gerecyclede flessen voor afdekplaat '
Lees ook