MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

21-06-2002
Mkb-minderhedenproject: over de 65.000 vacatures

Tienduizend vacatures gaven werkgevers in het midden- en kleinbedrijf de afgelopen maanden al door aan de speciale meldlijn van het MKB-minderhedenconvenant. Daarmee zitten ze precies op schema voor 2002: 20.000 vacatures voor het hele jaar. In totaal zijn er nu tot en met week 24 66.315 banen aangemeld. Daarvan zijn er ruim 35.000 ook daadwerkelijk vervuld.

Het minderhedenconvenant dat MKB-Nederland, CWI en de overheid hebben gesloten om allochtonen aan het werk te helpen in het midden- en kleinbedrijf ligt precies op schema. Het totale aantal, vanaf de start twee jaar geleden, komt op ruim 65.000 gemelde vacatures. De convenantspartijen streven ernaar dat voor het eind van dit jaar de 75.000e vacature een feit is en dat 58.000 allochtonen een baan hebben. Behalve op een mkb-vacature hebben nog eens meer dan 20.000 allochtonen - dankzij de inspanningen van dit project - elders een werkplek gevonden.

Ondanks de afname van het aantal vacatures, worden nog steeds aansprekende resultaten geboekt. Het succes van het mkb-minderhedenproject ligt in de gekozen werkwijze, de zogenaamde
1-op-1 benadering. De adviseurs van CWI gaan bij mkb-werkgevers langs en informeren hen over de snelle en intensieve dienstverlening van het project. Werkgevers kunnen vacatures direct aan hen doorgeven of melden bij de speciale vacaturelijn 0800-8001. Binnen 72 uur horen zij of er geschikte kandidaten zijn. De adviseur houdt tot twee maanden na indiensttreding contact met de werkgever. Deze dienstverlening is gratis. De allochtone kandidaten die bij het CWI staan ingeschreven, worden door de adviseurs intensief begeleid. CWI stimuleert de kandidaten ook om zelf initiatieven richting werkgevers te nemen.

Regionale resultaten
De meeste meldingen komen tot op heden van werkgevers uit de regio Zuidelijk Noord-Holland (10.114), Rijnmond (circa 8.175) en Midden-Nederland (5.272). De meeste vacatures zijn vervuld in respectievelijk Rijnmond, Zuidelijk Noord-Holland en Limburg. In de regio Limburg zijn procentueel de meeste vacatures vervuld: ruim 80 procent. Werkgevers uit Noord-Nederland hebben ook succes: in ongeveer 65% procent van de gevallen werd een geschikte kandidaat gevonden. Ondernemers uit Rijnmond en Flevoland blijven daar iets onder.

Informatie: R. Slagmolen

Deel: ' Mkb-minderhedenproject over de 65.000 vacatures '
Lees ook