Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
16-09-2001

MKB ziet huren van software niet zitten

Het fenomeen Application Service Provider (ASP) waarbij bedrijven geen software kopen, maar huren en gebruiken via internet, slaat niet aan bij het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf. Er wordt op verschillende gebieden uitstekende software aangeboden via ASP's. Voor bijvoorbeeld de boekhouding kunnen bedrijven kiezen uit drie aanbieders. Maar ook software voor Customer Relationship Management (CRM) wordt aangeboden voor gebruik op internet. Het gebruik van een ASP betekent dat men niet meer hoeft te investeren in software, maar een maandelijks abonnementsgeld betaalt voor het gebruik. Dat lijkt erg aantrekkelijk, want voor een bedrag van een paar honderd gulden krijgt men de beschikking over programma's met een aanschafprijs van soms enkele honderdduizenden guldens. Maar het Nederlandse MKB heeft weinig belangstelling.

Alle Nederlandse aanbieders van software op internet tellen bij elkaar enkele duizenden gebruikers, op een totale markt van meer dan een half miljoen MKB-bedrijven. Dat is niet veel. Die paar duizend gebruikers lijken overigens bijzonder tevreden over de prijs, de geboden service en de maatregelen die de ASP's hebben getroffen ten aanzien van de veiligheid.

De terughoudendheid ten aanzien van het gebruik van software op internet blijkt in de eerste plaats een emotionele reden te hebben: men vindt het gewoon prettig software in eigendom te hebben, en men prefereert de software op een eigen PC te hebben staan.
Op de tweede plaats komt de vraag ten aanzien van de veiligheid van de bestanden. Wat gebeurt er met de bestanden op externe servers. In de praktijk blijkt de veiligheid op externe servers bij de ASP veiliger dan de opslag in huis, omdat de ASP van de veiligheid een core-onderwerp heeft gemaakt, en hiervoor structureel maatregelen heeft getroffen. Een ASP kan het zich eenvoudigweg niet permitteren dat er ooit is mis zou gaan met de bestanden van derden. Bijkomend voordeel is dat ook de backup-procedures bij een ASP over het algemeen beter zijn geregeld dan bij de meeste bedrijven zelf.

"Aan ons de taak ondernemers uit het MKB niet alleen te overtuigen van de voordelen van ASP, zoals het zonder investering kunnen beschikken over luxe boekhoud- en CRM-software en het locatie-onafhankelijk werken, maar ook de scepsis weg te nemen ten aanzien van het buiten de deur opslaan van bestanden", zegt Hans van Heertum van BoekBank, dat een hele reeks administratieve functies in het pakket '7x24.nl' aanbiedt. Ook hij vindt de acceptatie van ASP met name bij het MKB traag verlopen, maar voegt daaraan toe "De voordelen van het huren van software zijn zo groot dat een voorhoede van enkele tienduizenden bedrijven uit het MKB binnen 6 maanden gaat overstappen."

Deel: ' MKB ziet huren van software niet zitten '
Lees ook