NIPO

Mobiele telefoongebruikers in Europa staan open voor volgende generatie mobiele diensten

Ruim twee op de vijf (42%) Europese mobiele telefoongebruikers geven aan geïnteresseerd te zijn in het gebruik van zogenaamde derde generatiediensten (3G/ UMTS diensten). De Europeanen lopen het warmst voor mobiel e-mailen. Daarnaast is de videofoon waarmee je de persoon met wie je belt kunt zien populair en worden onder andere 'plaatsbepalingsdiensten' genoemd, waarmee gebruikers bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde bank kunnen vinden. Tevens blijkt dat een meerderheid van de mobiele telefoongebruikers bereid is voor deze 3G / UMTS toestellen en diensten te betalen. Dit blijkt uit een Europees onderzoek van NIPO Telecoms in samenwerking met Taylor Nelson Sofres Telecoms naar 3G / UMTS diensten.

Geïnteresseerden in 3G / UMTS diensten zijn bereid te betalen De helft van alle mobiele bellers die geïnteresseerd zijn in 3G / UMTS diensten, zegt bereid te zijn zes tot tien euro per maand te willen betalen voor 3G / UMTS diensten als MMS (Multi Media Messaging), mobiele internettoegang of mobiel e-mailen. Het onderzoek toont verder aan dat er in Europa gemiddeld 26 euro per maand wordt verbeld (20 euro voor prepaidbellers en 37 euro voor postpaidbellers). Daarnaast zijn de geïnteresseerden ook bereid om tot 330 euro te betalen voor een 3G / UMTS toestel.

Mobiel e-mail spreekt het meest aan
Mobiel e-mailen en de videofoon spreken in Europa het meeste aan. Ook Nederlanders zijn het meest geïnteresseerd in mobiel e-mailen. Veel minder interesse is er in Europa voor het downloaden van muziekbestanden en het bekijken van videoclips op een mobiele telefoon. In onderstaande grafiek wordt een overzicht gegeven van de interesse voor verschillende 3G/ UMTS diensten in Nederland ten opzichte van het Europees gemiddelde. 1 | Interesse voor mobiele 3G / UMTS diensten - Basis: respondenten geïnteresseerd in 3G / UMTS diensten ( % respondenten dat 4, 5 of 6 noemt op een schaal van 1-6 is weergegeven)
<<...OLE_Obj...>> Bron: NIPO, 2003

Europese interesse in 3G / UMTS verdeeld
In Oost-Europese landen is de interesse voor het gebruik van 3G / UMTS diensten groter dan in de West-Europese landen. In Turkije en Polen bijvoorbeeld geeft respectievelijk 59% en 51% aan geïnteresseerd te zijn, terwijl dit percentage in het Groot-Brittannië slechts op 34% ligt. Daarnaast is er een duidelijk onderscheid te zien op basis van geslacht, 48% van de mannen ten opzichte van 36% van de vrouwen zijn in 3G / UMTS diensten geïnteresseerd.

Methodologie:
Het onderzoek is uitgevoerd in tien landen (Nederland, Duitsland, België, Tsjechië, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Turkije en Groot-Brittannië) in september/oktober 2002. In elk land is een representatieve steekproef van 500 personen van 15 jaar en ouder in het bezit van een mobiele telefoon ondervraagd.

Meer informatie over veldwerk Nederlands onderzoek: Het veldwerk voor Nederland is uitgevoerd in oktober 2002 door NIPO Telecoms. Hierbij zijn 500 telefonische gesprekken afgenomen met personen van 15 jaar of ouder in het bezit van een mobiele telefoon.

Het onderzoek is uitgevoerd door NIPO Telecoms, de afdeling binnen het NIPO gespecialiseerd in onderzoek op de markt van (mobiele) telefonie onder zowel de consumenten- als bedrijven. Op continue basis worden voor beide doelgroepen de marktontwikkelingen in kaart gebracht. Voor meer informatie surf naar www.NIPO.nl.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron NIPO te vermelden. Van het onderzoek kan een volledig rapport met alle onderzoeksresultaten worden aangeschaft. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Menno Urbanus (tel: 020-5225 458) of Marco Bais (tel: 020-5225 930).

Voor eventuele vragen over het internationale rapport graag contact opnemen met:
Mica Quinn (tel: +44 (0)20 8967 4787), International PR Manager, Taylor Nelson Sofres
Paul Stelmaszczyk/ Liz Kearney (tel: +44 (0)20 7636 7366), Camargue.

Meer informatie over TNS:
TNS heeft een netwerk van vestigingen in meer dan 50 landen. Het bevindt zich op de vierde plaats als grootste marketing informatiegroep van de wereld. Meer informatie over TNS is beschikbaar op www.tnsofres.com .

Deel: ' Mobiele telefoongebruikers in Europa staan open voor volgende genera.. '
Lees ook