Modern zilver nieuw onderdeel collectie Fries Museum

Met het aankopen van modern zilver en zilveren voorwerpen uit de negentiende eeuw gaat het Fries Museum zijn zilvercollectie verder uitbreiden. Daarmee is het Fries Museum het enige museum in Nederland met een actief verzamelbeleid op het gebied van hedendaags zilver.
De meest recente aanwinsten zijn in 1998 aangekocht: voorwerpen van Gus Katinas, Saskia Zuiderduin, Marion Pannekoek en Geert Riemersma, allen Friese edelsmeden en lid van het Friese Gilde van Goud- en Zilversmeden. Algemeen uitgangspunt van het verzamelbeleid blijft wel de provincie Friesland, haar zilverproductie én zilverbezit door de eeuwen heen.

De zilvercollectie van het Fries Museum is na het Rijksmuseum de tweede collectie van Nederland. In het verleden lag de nadruk op het verzamelen van zilver uit de bloeiperiode van de Friese edelsmeedkunst, de 17de en de 18de eeuw. Nu is er weer een groeiende belangstelling voor zilver uit de 19de eeuw, in zilverkringen ook wel `de lelijke tijd' genoemd. Deze periode is ruim vertegenwoordigd in de collectie, maar dan gaat het vooral om kleinere voorwerpen voor dagelijks gebruik, verkregen via schenkingen en legaten. Pas recent is het Fries Museum begonnen met het rechtstreeks aankopen van belangrijke stukken uit deze ondergewaardeerde eeuw.

Nieuwste aanwinsten

Modern zilver is een nieuw onderdeel van het verzamelgebied. In 1998 heeft het Fries Museum zilveren voorwerpen aangekocht bij enkele leden van het Friese Gilde van Goud- en Zilversmeden. Het is daarmee een primeur dat het Fries Museum rechtstreeks voorwerpen van de makers koopt. Gekozen is voor voorwerpen die bij het antieke zilver aansluiten. Van Gus Katinas uit Katlijk zijn drie bestekken aangeschaft. Daarnaast is voor het eerst écht zilverwerk van vrouwen aangekocht: een schaal van Saskia Zuiderduin uit Sneek en drie servetringen en een vaas van Marion Pannekoek uit Wijnjewoude. De laatste aankoop is een chocoladebeker van fragiel porselein in een zilveren houder van Geert Riemersma uit Grouw.

De nieuwste aanwinsten zijn samen met andere voorwerpen uit de zilvercollectie te bezichtigen in de zilverzaal van het Fries Museum.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Stoter,
conservator kunstnijverheid, of met Paul Klarenbeek, PR & Voorlichting, tel. 058 - 212 30 01.

Deel: ' Modern zilver nieuw onderdeel collectie Fries Museum '
Lees ook