Ingezonden persbericht

Moeder zoekt autistische zoon (6), beschuldigt vader van ontvoering

Niemand lijkt te willen helpen

CAPELLE A/D IJSSEL, 20050823 -- De moeder van een autistische zoon in Capelle a/d IJssel is wanhopig nu haar zoon een jaar geleden door zijn vader en diens nieuwe vriendin is ontvoerd. Zij weet niet waar de jongen, nu zeseneenhalf jaar oud, verblijft. Ontvoering is het juiste woord want met allerlei leugens en bedrog over de ziekte van haar zoontje heeft hij bereikt dat zij - tijdelijk - afstand van hem deed. De nieuwe vriendin van de man kreeg te horen dat zij de nieuwe moeder zou worden. Moeder weet alleen dat de vader, haar ex-vriend, is verhuisd naar een plaats in de omgeving van Dordrecht.


Moeder Bianca vertelt over haar zoon: "Hij heeft in de tussentijd op verschillende scholen gezeten, maar helaas wilden de scholen mij geen informatie geven vanwege het protocol. Nu is hij weer op een andere school geplaatst, geen idee waar, in de omgeving van Dordrecht. Correspondentie is er nog wel geweest maar tevergeefs, ik heb alleen zeven fotos gekregen en een eisenbrief en daar zag ik op dat hij verhuisd is." Het kind denkt nu dat de vriendin van de ex, zijn nieuwe moeder is en dat zijn zusje en zijn echte moeder er niet meer zijn.

De ex-vriend heeft zijn email-adres opgezegd en wil niet meer meewerken, dat blijkt uit een vorige week ontvangen brief. "Ik zoek mij al een half jaar rot", zegt Bianca, "want vader had een jaar geleden mij verzocht even afstand te doen omwille van mijn zoon en de onderzoeken op school. Helaas ben ik er ingetrapt, want het is nu veel erger geworden, een vooropgezet plan dus. Geen advocaat die mijn zaak haast aankan omdat familierecht en strafrecht door elkaar lopen en nu ik er al drie heb gehad durft niemand de zaak meer op te nemen. Het enige wat ik wil is dat het zo snel mogelijk bij de rechter komt zodat ik de kinderbescherming onderzoek kan laten doen."

Bianca heeft van alles geprobeerd om het adres van de vader te achterhalen maar tot nu toe vergeefs. Zonder adres en zonder rapportages van school kan ze geen rechtzaak beginnen. Kinderbescherming, Jeugdzorg, AMP, Gemeente Dordrecht, politie, telecom, familie, vrienden en kennissen heeft ze gebeld maar steeds vergeefs.

"Het rare is dat er op geen enkele manier van de andere kant contact wordt gezocht met de moeder", zegt Bianca, "zij heeft toch nog haar ouderlijk gezag en men zou toch moeten willen weten waarom zij haar kind daar gedwongen heeft achtergelaten." Vier jaar geleden heeft ze aangifte van mishandeling en bedreiging gedaan bij de politie in Den Haag. Familie en vrienden hebben nooit naar haar verhaal willen luisteren, alleen vader werd geloofd.

Drie jaar geleden brak de relatie tussen vader en moeder van de autistische zoon. Toen ze besloten uit elkaar te gaan en het huis te verkopen is de bom gebarsten, meneer was boos dat hij geen ouderlijk gezag had en hij was bang dat hij zijn zoon niet meer zou zien, wanneer ze niet meer zouden samenwonen. Hij heeft haar een karate schop op haar knie gegeven, driemaal op haar rug geslagen, tweemaal in haar keel geknepen en een paar klappen in haar gezicht en op haar benen gegeven waarop zij uiteindelijk op papier heeft gezet dat ze het kind tijdelijk bij hem achterliet en dat hij gedeeltelijk ouderlijk gezag zou krijgen. Toen is hij er vandoor gegaan met hun zoon. De politie wilde het kind wel oppakken maar zei er ook bij dat hij over drie dagen weer los zou lopen en dat moeder geen bescherming kon krijgen. Ze kreeg van de politie een uur de tijd om haar spullen te pakken en haar dochter mee te nemen.

Bianca is nu al vier jaar bezig en het houdt niet op. Ze heeft geen vertrouwen in de verzorging van haar kind door de vader en zijn nieuwe vriendin. Ze wil graag een onderzoek van de raad van kinderbescherming en wel zo snel mogelijk, ze wil de rapporten inzien van de scholen over de ziekte en hoe het met haar zoon gaat en wat hij weet. Zij beschikt nog steeds over gedeeltelijk ouderlijk gezag en ze heeft nooit toestemming geven dat haar zoon voor altijd bij zijn vader mocht wonen. Haar beide kinderen leven nu gescheiden van elkaar. Er was een weekendregeling, maar het is al een keer voorgekomen dat de vader het kind een half jaar weghield. Nu is het dus de tweede keer dat vader weigert mee te werken. De instanties adviseren moeder om de zaak voor de rechter te brengen, zodat de kinderbescherming kan worden ingeschakeld. Maar daar heeft ze een advocaat voor nodig en die kan ze niet vinden nu al drie advocaten er hun vingers niet aan hebben willen branden.

Deel: ' Moeder zoekt autistische zoon (6), beschuldigt vader van ontvoering '
Lees ook