Politie Amsterdam-Amstelland

Mogelijke brandstichter vast
28-9-2001. Donderdagmiddag hield de politie een 28-jarige man aan die wordt verdacht van brandstichting bij diverse tuinhuisjes op het tuinhuiscomplex De Bretten in het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. In totaal zijn er sinds augustus vorig jaar 14 tuinhuisjes afgebrand op dit complex. De laatste brand woedde gistermiddag. In alle gevallen was er sprake van brandstichting. De politie hield de verdachte aan nadat onderzoek had uitgewezen dat de man bij nagenoeg iedere brand aanwezig was. De verdachte is zelf eigenaar van een huisje op dit complex. Ook andere aanwijzingen wezen in zijn richting. De verdachte wordt vandaag voor de rechter-commissaris geleid. Het motief voor de brandstichtingen is nog onduidelijk. Dit wordt verder door de recherche onderzocht. De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de brandstichtingen.


---

Met slok op het water in
28-9-2001. In de nacht van woensdag op donderdag werd een 28-jarige man door de brandweer gered van de verdrinkingsdood. De man was met een slok op te water geraakt en kon zelf niet meer op het droge komen. Het liep gelukkig goed af, al werd de het slachtoffer voor de zekerheid naar een ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek.


---

Straatrover aangehouden
28-9-2001. Donderdagochtend hield de politie op aanwijzing van een Amerikaanse toerist een 32-jarige straatrover aan op het Damrak. Deze had kort daarvoor gepoogd de toerist te beroven. De Amerikaan wist na een korte schermutseling, waarbij de verdachte hem met een steen te lijf ging, te voorkomen dat de verdachte er met zijn geld vandoor ging en waarschuwde de politie. Na een korte zoektocht kon de straatrover worden aangehouden. Hij wordt vandaag voor de officier van justitie geleid. De toerist raakte bij dit incident licht gewond aan de elleboog.


---

Brandende autos
28-9-2001. Vannacht rond 02.00 uur moest de brandweer er aan te pas komen om een brand te blussen aan de Statenjachtstraat. Er bleken drie autos in brand te staan. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Alles wijst op brandstichting.

28-9-2001. Vandaag is in de binnenstad een actie van start gegaan tegen diefstal uit auto's. De grootscheepse campagne Niets er in... Niets er uit, die zijn aftrap had op 23 augustus in het Beatrixpark, begint steeds grotere vormen aan te nemen. Op diverse plaatsen in de regio worden projecten gestart.

De aandacht zal zich in de binnenstad ook richten op de parkeergarages en bewaakte parkeerplaatsen. Aan automobilisten worden speciale preventiefolders met tips uitgereikt. Op de bewaakte parkeerplaatsen krijgen de parkeerders niet alleen een kaartje maar ontvangen ook de bewuste preventiefolder. De politie krijgt daarbij ondersteuning van

---

Tunnels afgesloten
27-9-2001. Vanochtend zijn de Coentunnel en de Zeeburgertunnel enige tijd afgesloten geweest. Aanleiding was een brief die gisteravond bij het ANP was binnengekomen met de melding dat donderdagochtend tijdens de ochtendspits zowel in Rotterdam als in Amsterdam autos in drie tunnels tot ontploffing zouden worden gebracht.

Voor de afsluiting van de Coentunnel en de Zeeburgertunnel werden in totaal ongeveer 250 politiemensen ingezet. Doel was de veiligheid te waarborgen en eventuele verdachten aan te houden. In totaal werden ruim 100 autos gecontroleerd die aan het signalement uit de brief voldeden. Niemand werd aangehouden. Er zijn geen autos ontploft. Wel zorgden de tunnelafsluitingen voor een verkeerschaos in de ochtendspits. Rond 11 uur werden de beide tunnels weer vrijgegeven.

Deel: ' Mogelijke brandstichter Amsterdamse tuinhuisjes vast '
Lees ook