---

Ministerie van Defensie---

MOGOS-ziekenhuis naar Afghanistan

21-02-2003

Een chirurgisch team van met name personeel van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg vertrekt zaterdag (22 februari) naar Afghanistan. Het team wordt daar ingezet als onderdeel van de ISAF-veiligheidsmacht en wordt gestationeerd op het internationale vliegveld van de hoofdstad Kaboel. Daarbij maakt het medisch team gebruik van het Mobiel Geneeskundig Operatiesysteem (MOGOS) van de Koninklijke Landmacht. Het is de eerste keer dat dit moderne systeem, bestaande uit 13 aan elkaar gekoppelde containers, operationeel wordt ingezet.

Het team van het St. Elisabeth Ziekenhuis bestaat uit een chirurg, anesthesioloog, anesthesie-assistent, operatie-assistent, operatie-assistent en een SEH-verpleegkundige. Dit team wordt aangevuld met een internist, radiologisch laborant en een IC-verpleegkundige uit andere ziekenhuizen. Het Tilburgse ziekenhuis werkt al enkele jaren samen met het ministerie van Defensie en heeft al een aantal medewerkers uitgezonden naar Bosnië en Oman. Alle teamleden nemen op vrijwillige basis deel aan de ISAF-inzet. De taken in Kaboel bestaan uit de chirurgische ondersteuning voor de 5000 ISAF-militairen, opvang en behandeling van eventuele gewonden en - voor zover de veiligheid dit toelaat - zorg voor burgerpatiënten.

In de dertien containers van het MOGOS-systeem bevinden zich ruimtes voor sterilisatie, voorbereiding, operatiekamers, intensive care, materiaal, medicijnen en dergelijke. Iedere container heeft een eigen water-, stroom- en aircovoorziening. De patiënten worden verpleegd in tenten. Binnen het MOGOS-systeem werken naast Nederlanders ook Letten (op de ambulance), Hongaren, Denen en Belgen.

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme

Deel: ' MOGOS-ziekenhuis naar Afghanistan '
Lees ook