gemeente maastricht

082 monumentenprijs voor capucijnenhof

13 september 1999

de victor de stuersprijs van de gemeente maastricht die dit jaar is uitgereikt door wethouder r. leenders op zaterdag 11 september (open monumentendag) in de hal van het maastrichtse stadhuis, is toegekend aan de capucijnenhof. de toekenning van de victor de stuersprijs vindt in 1999 plaats in de discipline monumenten-zorg.

in de laatste twee jaar zijn enkele grotere restauratieprojecten uitgevoerd, zoals kasteel geusselt, kasteelboerderij vaeshartelt, kasteel borgharen, het vm. gebouw van de rechtbank en de oostzijde van de sint janskerk. al deze projecten zijn in een behoudende, conserverende sfeer uitgevoerd, zeker in vergelijking met de vorige winnaar van de monumentenprijs, het rijksarchief limburg aan de sint pieterstraat.

op voorstel van de gemeentelijke monumenten-welstandscommissie is bij de toekenning van de monumentenprijs 1999 vooral gekeken naar de jonge monumenten in maastricht. het herbestemmen, restaureren en verbouwen van jonge monumenten vereist een heel andere benadering, omdat enerzijds vaak geheel andere materialen en constructies worden toegepast, anderzijds omdat nog weinig afstand tot deze categorie monumenten is genomen, en er dus ook anders wordt gedacht over verbouwingen en uitbreidingen dan bij de klassieke monumenten.

door het gemeentebestuur is professor h.j. henket gevraagd om een juryrapport op te stellen. hij heeft vier projecten genomineerd voor de prijs, namelijk:


* achter de comedie 1: winkel motives aan de zijde van de bredestraat (architect meijs, 1997);

* brusselseweg 150: gebouw hogeschool maastricht (architect th. teeken, 1998);

* capucijnengang: capucijnenhof, woningen in vm. kapel (samenwerkende architectenbureaus van den bergh & g. widdershoven, 1997);

* sint hubertuslaan 12: verbouwing kantoor (architect coenegracht, 1998).

professor h.j. henket heeft de prijs toegekend aan de capucijnenhof, omdat hij in deze nominatie terugvond wat onze cultuur het meest ontbeert, namelijk de beleving van continuïteit en subtiliteit.

Deel: ' Monumentenprijs Maastricht voor Capucijnenhof '
Lees ook