Mozart in Amsterdam: 250 jaar èn twee keer in Museum Geelvinck


Tweede weekend Geelvinck Fortepiano Festival in het teken van Mozart 250 Jaar

AMSTERDAM, 20151016 -- Geelvinck Fortepiano Festival: Mozart Weekend in Amsterdam. Het Ciconia Consort (20 strijkers en 2 fortepiano's) speelt op 17 oktober om 20.15 uur in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat. Op 18 oktober zingt Johannette Zomer om 14.00 uur in Mozart's opera voor kinderen (8-12 jaar) en om 20.15 uur in 'Nozze per Due', beide keren in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis.

De Jonge Mozart en een Amsterdams Verhaal

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat een piepjonge Mozart met zijn vader en zusje Nannerl op concertreis waren en Den Haag, Haarlem, Utrecht en Amsterdam bezochten. De kranten schreven erover en het publiek was verrukt, niet in het minst Stadhouder Willem V en zijn zuster, Prinses Carolina. Het Haagse Ciconia Consort voert de muziek uit, die de toen 9-jarige Wolffie voor het hof schreef. Toen een sensatie en nu opnieuw, in de 19de eeuwse ambiance van de Posthoornkerk:  20 jonge strijkers en twee fortepiano’s.
Ciconia Consort (20 strijkers en 2 fortepiano's), 17 oktober, 20.15 uur, Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 

Mozarts 'Nozze per Due', opera bij kaarslicht

Sopraan Johannette Zomer brengt met bas-bariton Frans Fuselier en acteur Peter Lusse de 'Nozze per Due', Mozarts Nozze di Figaro nu voor twee stemmen, op teksten van Yvo de Wijs en met piano-begeleiding door Roele Kok op de Weense fortepiano vleugel gebouwd door Joseph Böhm omstreeks 1820. Sprookjesachtig bij kaarslicht in de stijlkamers uit Mozarts tijd in het Geelvinck Hinlopen Huis. Unieke en eenmalige ervaring.
Johannette Zomer in 'Nozze per Due', 18 oktober, 20.15 uur, Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Kindermatinee Mozart's opera 'De Bruiloft van Figaro'

Door hetzelfde gezelschap als sprookje voor kinderen, eveneens in de stijlkamers: feeëriek. Zo worden kinderen opgenomen in de droomwereld van de opera.
Johannette Zomer in Mozart's opera voor kinderen (8-12 jaar), 18 oktober, 14.00 uur, Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Van 8 tot en met 25 oktober 2015 vindt de lustrumeditie van het Geelvinck Fortepiano Festival plaats. Het festival, onder patronage van Richard Egarr, wordt georganiseerd rond de Sweelinck Collectie; dit is met ruim 90 historische piano's de belangrijkste collectie in zijn soort in Nederland en wordt sedert enige jaren beheerd door Museum Geelvinck. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens het jaarlijkse festival op historische pianofortes, vroege vleugels, tafelpiano’s en klavichords in historische huizen, kerken en kastelen, zoals het Geelvinck Hinlopen Huis, Felix Meritis, Honig Breethuis en Kasteel Heeswijk (bij Den Bosch). Onlangs verkreeg het festival het Europese kwaliteitslabel EFFE 2015-2016, opgezet door de European Festival Association, en werd het eveneens opgenomen in het Europese netwerk voor Oude Muziek REMA. Desondanks verkreeg het festival – inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd het grootste op het terrein van fortepiano – geen enkele subsidie. Het laatste weekend van het festival vindt plaats tijdens Het Weekend van de Verlichting in Felix Meritis.

Meer informatie

- Geelvinck Fortepiano Festival: www.geelvinckfestival.nl

- Het Weekend van de Verlichting: www.vriendenvanfelixmeritis.nl

- Museum Geelvinck: www.geelvinck.nl


Deel: ' Mozart in Amsterdam 250 jaar èn twee keer in Museum Geelvinck '
Lees ook