EnergieNed

Gelderse energiegedeputeerde Doesburg: Multi-utilities besparen 1,5 miljard

De Gelderse PvdA-gedeputeerde T. Doesburg bepleit een markt waarin energie en water gebundeld worden aangeboden. Dat kan in heel Nederland leiden tot een kostenbesparing van mogelijk 1,5 miljard gulden. Doesburg, die in Gelderland de energieportefeuille beheert, doet zijn uitspraak in het brancheblad Energie Nederland dat morgen uitkomt.

Voorzieningen als gas, water en elektriciteit moeten volgens Doesburg overal en altijd tegen een zo laag mogelijke prijs en tegen optimale kwaliteit beschikbaar zijn. Multi-utilities, waarin voormalige nutsvoorzieningen marktgericht worden aangeboden, zijn dan volgens hem de oplossing. ‘Dat kan zo’n tweehonderd gulden per aansluiting schelen. Voor heel Nederland praat je dan over maximaal 1,5 miljard gulden. De samenleving heeft dus baat bij dergelijke bedrijven’, aldus de gedeputeerde.

Doesburg is er overigens van overtuigd dat voor water ook marktwerking komt. Minister J. Pronk van VROM is echter van oordeel dat de watermarkt voorlopig nog monopolie moet blijven. ‘Dat kan de Nederlandse overheid niet tegenhouden. De overheid gebruikt de markt als instrument dat leidt tot de beste prijs-/kwaliteits-verhoudingen’, aldus Doesburg. Hij is ervan overtuigd dat de Europese Commissie de komende jaren met een richtlijn voor liberalisering van de watermarkt gaat komen. ‘Europa is voor iedereen en dan kun je in Nederland niet de illusie hebben dat je iets aparts gaat regelen.’ In het interview wijst hij op de enorme tariefsverschillen in de Nederlandse watersector en verschillen in kwaliteit. ‘Daar is nog ongelooflijk veel te verbeteren en dus te verdienen.’

voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de heer S. Marbus van EnergieNed, telefoon 026 - 356 36 57.

Deel: ' Multi-utilities besparen 1,5 miljard '
Lees ook