De muntgeschiedenis van Dordrecht centraal

tot 20 januari

De eerste gulden van Holland werd in 1378 in Dordrecht geslagen. Nu geheel Europa in 2002 overstapt op de Euro is het goed even stil te staan bij de geschiedenis van de munt. En waar kan dat beter dan in Dordrecht. De tentoonstelling De Dordtse Munt is tot 20 januari 2002 te zien in het Dordrechts Museum en de Toonkunstmuziekschool. Deze dubbeltentoonstelling belicht de geschiedenis van het muntslaan in Dordrecht.

In het Dordrechts Museum zijn unieke schilderijen, tekeningen, prenten, munten en muntstempels tentoongesteld, die betrekking hebben op de ruim zeven eeuwen oude geschiedenis van de munt in Dordrecht. Onder de schilderijen bevinden zich werken van Jacob Gerritsz. Cuyp en Samuel van Hoogstraten, de enige bewaard gebleven groepsportretten van muntmeesters uit de 17de eeuw.

De Toonkunstmuziekschool huist in het gebouw waar eeuwenlang munten voor het gewest Holland zijn geslagen. De tentoonstelling geeft aan de hand van tekeningen, plattegronden en documenten weer hoe het gebouw er door de eeuwen heen heeft uitgezien en hoe de muntmeesters daar werkten en leefden.

Dordrecht heeft een rijke historie op het gebied van muntproductie. Er zijn indicaties dat al in de twaalfde eeuw munten in Dordrecht werden geslagen. In 1378 is de eerste gulden van het toenmalige gewest Holland hier gemaakt. Ter afscheid van de gulden komen er vanaf 5 oktober Dordtse guldens in de binnenstad in roulatie die de waarde van een Euro hebben. Daarnaast komt er een verzamelset op de markt.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Dordrechts Museum, SIMON VAN GIJN - museum aan huis -, het Stadsarchief en de Toonkunstmuziekschool.

Deel: ' Muntgeschiedenis in Dordrechts museum '
Lees ook