Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Muntinzamelingsactie `Cambio' levert 970.251 euro op voor het Rode Kruis

De muntinzamelingsactie `Cambio' die het Rode Kruis samen met Fortis Bank, wisselkantoor Goffin en Brink's Belgium organiseerde, bracht in totaal 970.251 euro (39 miljoen Belgische frank) op. De inzameling werd georganiseerd naar aanleiding van de overgang naar de euro en liep van 1 augustus 2001 tot eind maart 2002. Het publiek kon zijn munten schenken in alle 2000 Fortis-kantoren, in de 400 kantoren van Krediet aan de Nijverheid en in de wisselkantoren van de groep Goffin. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis dat opgetogen is met dit eindresultaat.

Met de opbrengst van de actie kan het Rode Kruis diverse rodekruisprojecten helpen financieren: de rampenparaatheid van de verschillende provincies, de elektronische registratie van slachtoffers bij rampen, de rekrutering van nieuwe vrijwilligers, nieuw materiaal voor de eerstehulpcursussen, de campagne voor aidspreventie in Kinshasa en de reïntegratie van straatkinderen in Afrika.

In totaal werd 45 ton muntstukken ingezameld. Hierbij zaten niet alleen munten van landen uit de eurozone maar ook munten en/of biljetten uit de verste hoeken van de wereld: Suriname, Zuid-Korea, Argentinië, Jamaica, Sri Lanka, Australië... Deze munten brachten ook geld in het laatje want ze hebben hun betaalkracht niet verloren. Van de landen uit de eurozone is de Nederlandse gulden koploper, snel gevolgd door de Franse frank en de Duitse mark.

De reden waarom het definitieve resultaat nu pas bekend kan worden gemaakt is het enorme werkvolume voor zowel Brink's Belgium, dat de munten ophaalde en samenbracht in België, als voor het Britse bedrijf CCI dat instond voor het sorteren en omwisselen.

Het Rode Kruis organiseerde gelijkaardige inzamelingsacties in Duitsland, Oostenrijk, Finland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, IJsland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Nederland, Luxemburg en Liechtenstein.

Brussel, 30 januari 2003

Deel: ' Muntinzamelingsactie `Cambio' levert 970.251 euro op voor Rode Kruis '
Lees ook