Museum Geelvinck gered: tuinbezoek door Raad van State toegestaan


Dreigende publiekssluiting van tuinen grachtenmusea voorkomen

Amsterdam, 20120926 -- Vandaag publiceerde de Raad van State haar uitspraak inzake het beroep dat door de buurvrouw van Museum Geelvinck Hinlopen Huis aan de Keizersgracht te Amsterdam tegen het Stadsdeel Centrum was aangespannen. De Raad van State beoordeelde terecht het beroep van de buurvrouw ongegrond. Daardoor kan het museum gelukkig open blijven en kunnen bezoekers blijven genieten van de tuinen van niet alleen Museum Geelvinck, maar ook van de andere Amsterdamse grachtenmusea met een keurtuin.

Dreigende publiekssluiting van tuinen grachtenmusea voorkomen.Not in my backyard

Wat was het geval: de buurvrouw van het voormalig koetshuis van Museum Geelvinck Hinlopen Huis ageert helaas al jaren tegen de publieksingang en de tentoonstellingen in ons koetshuis. Zij valt ondermeer onze bezoekers en vrijwilligers lastig, heeft onrechtmatig delen van onze groenwand met klimop weggeknipt, enz. Onze pogingen tot bemiddeling en apaiserende maatregelen hielpen spijttiggenoeg niet. De buurvrouw had het Stadsdeel Centrum gevraagd om ons te verbieden nog langer bezoekers door de tuin te laten lopen. Dat zou het einde van ons museum hebben betekend, omdat dan een derde van ons museum, inclusief onze publieksingang,  gesloten zou moeten worden. Toen het Stadsdeel dit verzoek afwees, heeft de buurvrouw alle gerechtelijke middelen aangevat om alsnog haar zin door te drukken; tot de Raad van State toe. Alle gerechtelijk instanties en nu ook de Raad van State hebben haar verzoeken ongegrond verklaard en het Stadsdeel gelijk gegeven.

Brede reikwijdte

Niet alleen onze ruim 70 vrijwilligers en medewerkers halen nu opgelucht adem, maar ook de andere grachtenmusea met een keurtuin. Immers mutatis mutandis zouden dan ook Museum Van Loon, Bijbelsmuseum, Museum Willet-Holyhuysen, Hermitage Amsterdam, Tassenmuseum enz. hun tuinen voor bezoekers hebben moeten afsluiten. Het is juist belangrijk dat bezoekers, zoals bij ons, de historische ensembles van hoofdhuis, tuin en koets- of tuinhuis in volle glorie kunnen ondergaan en zo een beeld verkrijgen van dit werelderfgoed. Ons museum is het enige voor het publiek opgestelde stadspaleis, dat zich van gracht tot gracht uitstrekt.

Vrije toegang

Onze tuin is vrij toegankelijk op de openingstijden van het museum en vele buurtbewoners (vooral als zij zelf niet over een tuin beschikken) maken er regelmatig gebruik van. Wellicht één van de oudste buurtbewoners (101) kwam afgelopen zomer nog verschillende malen met een begeleidster van het zonnetje in onze tuin genieten.

Een tuin voor iedereen

Ons vrijwilligersteam ‘de tuinvincken’ draagt er zorg voor dat de tuin – een tuinreservaat – er goed bij staat met sneeuwklokjes in de prille lente, tulpen in het voorjaar en rozen in de zomer, veelal van historische variaties. Dit jaar hebben wij zelfs de eerste honing van ons bijenvolkje gekregen. Wij doen ons uiterste best om onze weelderige tuin een oase van rust te laten zijn, waar iedereen volop van kan genieten. 


Deel: ' Museum Geelvinck gered tuinbezoek door Raad van State toegestaan '
Lees ook