Gemeente Weert24 maart 1999
SOLDAAT OP MAAT; MUSEUMWEEKEND 10 EN 11 APRIL OVER MODELFIGUREN

Museaal Nederland weet op 10 en 11 april weer de aandacht op zich gericht. Dan vindt het jaarlijks Nationaal Museumweekend plaats. Twee dagen waarop Nederlandse musea met speciale acties, tentoonstellingen en voordelige aanbiedingen naar buiten treden. In het Weerter Gemeentemuseum zijn er dat weekend in beide gebouwen extra activiteiten.

In de Tiendschuur is een tentoonstelling te bezichtigen over modelfiguren. Onder de titel 'Soldaat op maat' zijn allerlei figuren te zien van soldaten uit verschillende periodes in de geschiedenis, o.a. de Romeinse, de Napoleontische tijd en uit deze eeuw. Daarnaast zijn er figuurtjes van burgers te bewonderen. Men kan er modelfiguren bekijken van vooroorlogse merken als Elastolin en Lineol, van tin en modernere materialen als plastic en resin (kunsthars). Sommige van deze figuren, die in verschillende groottes zijn uitgevoerd, zijn gepresenteerd in kleine diorama's, zogenaamde vignettes. De tentoonstelling is opgebouwd uit de eigen collectie modelfiguren van het museum en bruiklenen van diverse figurenbouwers en verzamelaars, aangesloten bij de NSM, de Nederlandse Stichting voor Modelfiguren 'De tinnen tafelronde'. Ook zijn op bescheiden schaal tinnen figuren te koop. Deze expositie is ook nog na het Museumweekend tot en met zondag
25 april te bezichtigen. Tijdens die periode zijn er op 14 en 21 april voor de jeugd twee workshops. Een over tingieten en de ander over het bouwen en beschilderen van modelfiguren.

Voor de liefhebber van moderne kunst is er in De Tiendschuur de tentoonstelling 'Kunstinkijk', een tentoonstelling van werk van kunstenaars van de Kunstkring Weert.

Tenslotte kan ook de sportieve fietser beide dagen zijn hart ophalen. Door het VVV wordt op die dagen een speciale fietstocht georganiseerd die ook langs het Jacob van Hornemuseum in het centrum voert. Hier zijn speciale rondleidingen door de presentatie 'Bruinen en zwarten, het Franciscaans leven in de Nederlanden van 1600 tot 1900'. Ook kan de bezoeker uitleg krijgen over de recente kolossale aanwinst, die de opdracht van Franciscus voorstelt, maar die in de pers reeds als 'de Franciscaanse Nachtwacht' betiteld is. Maker is de Mechelse schilder Jan Snellinck (1549-1638).

Beide museumgebouwen, de Tiendschuur, Recollectenstraat 5a, en Jacob van Horne, Markt 7, zijn tijdens het Museumweekend open van 10.00 tot

Deel: ' Museumweekend in Weert over modelfiguren '
Lees ook