Muslims for Progressive Values presenteert: Celebration of Life


Den Haag, 20170711 -- Muslims for Progressive Values (MPV) Nederland nodigt u uit voor een avond vol persoonlijke hommages, poëzie, en live muziek om de geweldige inspanningen te huldigen van musici en artiesten die zijn gevangen genomen, verbannen, of vermoord voor hun recht op vrijheid van meningsuiting en expressie. Tijdens het evenement zullen uitgenodigde gastsprekers een meeslepend narratief voordragen (in de eerste persoonsvorm) over het leven van deze artiesten die vervolgd zijn voor hun strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid.

Wanneer:
Donderdag 20 juli 19.00-20.00
Waar:
The HYF, Torenstraat 140, Den Haag

Sprekers:
Ani Zonneveld, Oprichter en President van Muslims for Progressive Values
Max Wieselmann, Voorzitter Een Ander Joods Geluid
Fenna ten Berge, Directeur MPV Nederland
Elisabeth van der Steenhoven, Directeur KARAMA Europe
Isjed Hussain, Veilig Haven Utrecht en Queer Welfare
Stella Ismail, Fem4All en African Sky

Moderator:
Naeeda Aurangzeb, VPRO-presentator, programmamaakster

Artiesten:
Joanna Weston, zangeres, bekend van o.a.We All Belong
Amna Durrani, spoken word artist
Sumayya Sheeba, pop duo gevormd door zangeres Sheeba en gitarist Jean Schickendanz
Yero Gaynaaki, Mauritaanse mensenrechtenactivist, spreker en rapper

Ter ere van:
Amjad Sabri,Pakistan.Deze Sufi muzikant die ook wel 'de rockster van Qawwali' genoemd werd was wereldwijd bekend. Hij doorbrak politieke verdeeldheid met zijn muziek en werd voor zijn passie voor spirituele muziek en rechtvaardigheid tijdens Ramadan door de Taliban vermoord.
Ashraf Fayadh,Saoedi-Arabië.Deze dichter van Palestijns oorsprong heeft als kind de onmenselijke omstandigheden in Palestina weten te ontvluchten en zit momenteel gevangen in Saoedi-Arabië, waar hij wegens het verspreiden van zijn gedichten ter doord werd veroorldeeld. Zijn straf is inmiddels omgezet naar 800 zweepslapen en 8 jaar gevangenis.
Hila Sedighi, Iran.Een vurige voostandster van de Groene Revolutie em één van de meest gevierde dichters van Iran. In 2016 werd zij gearresteerd voor deelname aan vredevolle protesten. Sinds haar vrijlating twee dagen later leeft zij in constante angst voor nieuwe arrestaties, maar weigert haar thuisland te verlaten.
Paradise Sorouri, Afghanistan.Deze briljante jonge artieste wordt ook wel de eerste vrouwelijke rapper van Afghanistan genoemd. Ze ontving meer doodsbedreigingen dan ze kon tellen en werd op midden op straat door een groep mannen neergeslagen en voor dood achtergelaten.
Silya Ziani, Marokko.Deze jonge Amazigh zangeres en actrice, is één van de voorvechtsters van de burgerbeweging Al Hirak in Marokko die zich hard maakt voor basale mensenrechten.Toen zij in juni 2017, tijdens de heilige maand Ramadan, opriep tot het vrijlaten van gedetineerde activisten werd zij zelf gearresteerd.
Qandeel Baloch, Pakistan. 'Qandeel Baloch' was de artiestennaam van Fouzia Azeem, een Pakistaans model, actrice, en social media ster. Ze stond bekend om haar sensationele video's en het doorbreken van taboe onderwerpen. Haar eigen broer vermoorDde haar in juni 2016 omdat haar werk de familie-eer aan zou tasten.

Waarom:
We staan op een kruispunt in een onzeker geworden samenleving. Onze angst voor het onbekende groeit, evenals sociale scheidslijnen. Vooral rondom moslims en de islam bestaan veel controverses, discussies en vooroordelen.Wat het écht betekent om moslim te zijn, of wat de islam zelf inhoudt, is bijna verholen onder de massa stereotypen, aannames, en het neerzetten van radicale islam als ‘de’ islam'. Deze overheersende retoriek is niet alleen onverantwoordelijk, maar werkt angst en verdeeldheid op. De vragen ‘Waar zijn de progressieve moslims?’, ‘Waarom spreken zij niet?’ klinken luid door in onze samenleving. De stemmen van degenen die vechten voor vrijheid van meningsuiting, voor scheiding van kerk en staat, voor vrijheid van geloof worden niet gehoord.


Celebration of Life werpt een licht op de mensen die het tegenverhaal vertellen. Op mensen die hun hun stemmen gedoofd zagen worden, op mensen die hun levens hebben opgeofferd voor hun idealen. Mensen die vechten voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid: de idealen waar ook wij in Nederland ons hard voor maken. Wij laten hen niet onopgemerkt voorbij gaan in de annalen van de geschiedenis. Zij lieten hun stem horen, en Celebration of Life zal ze versterken. Zij kozen een pad van eenheid en gelijkwaardigheid, en wij lopen mee. Jij ook?

Over MPV Nederland:
MPV Nederland is opgericht in 2016 om een tegengeluid te bieden aan patriarchale, extremistische en radicale interpretaties van de islam. Wij laten zien dat de islam en onze Westerse samenleving congruente waarden hebben en vechten tegen mensenrechtenschendingen in de naam van de islam. Zo strijden wij voor vrouwelijk religieus leiderschap, voor gelijke rechten voor vrouwen en LHBTQI-personen, voor vrijheid van meningsuiting en voor scheiding van kerk en staat. Als lokale tak van Muslims for Progressive Values, dat in 2007 in Los Angeles is opgericht, pleit MPV Nederland op internationaal beleidsniveau en bij de Verenigde Naties voor egalitaire uitingen van de islam en universele mensenrechten.

Bezoek www.mpvnederland.org voor meer informatie, of volg ons op Facebook en Twitter (@mpvnederland).


Deel: ' Muslims for Progressive Values presenteert Celebration of Life '


Lees ook