Technische Universiteit Eindhoven

PERSBERICHT
7 juni 2001 Co-productie Opera Zuid en TU Eindhoven in de kelders van universiteitsgebouw
L'Orfeo: muziektheater gebaseerd op de opera van Monteverdi In de kelders van het voormalige Rekencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vindt dit najaar een serie bijzondere opvoeringen plaats die zijn gebaseerd op de opera L'Orfeo van Claudio Monteverdi. Deze co-productie met Opera Zuid past in het streven van de universiteit om de confrontatie tussen kunstenaars en onderzoekers te bevorderen. Regisseur Henk Schut liet zich bij zijn interpretatie van L'Orfeo inspireren door gesprekken met TU/e onderzoekers. Dit heeft geleid tot muziektheater met een wonderlijke mengeling van muziek, beelden, schaduwen en flashbacks waarin het publiek, de musici en de solisten dwalen door de tot onderwereld getransformeerde kelders van het Laplacegebouw .

'Eeuwige roem is slechts weggelegd voor hem die zichzelf overwint'. LOrfeo (1607) van Claudio Monteverdi is een van de oudste opera's uit de muziekgeschiedenis. In het negende lustrumjaar van de TU/e krijgt dit muziekdrama in een enscenering van Henk Schut een bijzondere uitvoering. L'Orfeo vertelt het meeslepende verhaal van de legendarische zanger Orfeo, die intens gelukkig is met zijn nieuwe bruid Euridice tot het noodlot toeslaat. Het bericht dat zijn geliefde aan een slangenbeet is gestorven doet Orfeo besluiten om een tocht naar de onderwereld te ondernemen om haar terug te halen. Hij betovert de Goden met zijn muziek en lijkt haar mee terug te mogen nemen, op voorwaarde dat hij haar niet zal aankijken. Maar hij kan zijn verlangen (of zijn wantrouwen) niet bedwingen.

Het publiek treedt in deze voorstelling letterlijk in de voetsporen van de held en daalt
af naar de Hades, in de kelders van het voormalige Rekencentrum. Wat je ziet lijkt echt, of niet? Hoor je de Styx of is het de Dommel? Wat heeft zich hier afgespeeld? Samen met Orfeo en Euridice maakt de toeschouwer het verhaal.

De zeven voorstellingen van L'Orfeo vinden plaats vanaf donderdag 27 september, 20.00 uur (première) tot en met woensdag 3 oktober, 15.00 uur. Vanaf 11 juni is het mogelijk toegangskaarten à 50,= te bestellen bij de Stadsschouwburg Eindhoven (tel. 040 - 2111122). Per voorstelling zijn in totaal 150 toegangskaarten beschikbaar (75 voor vrouwen en 75 voor mannen). L'Orfeo wordt mede mogelijk gemaakt door Heijmans IBC Bouw.

Deel: ' Muziektheater L'Orfeo van Opera Zuid en TU Eindhoven '
Lees ook