Subject: persbericht de ongelukkige
Date: Tue, 19 Jan 1999 15:10:01 +0100
From: "Theatercombinatie - Ab Hooijer"

Aan de kunstredactie, PERSBERICHT 1998/1999, nr. 090 Amsterdam, woensdag 20 januari 1999.

DE ONGELUKKIGE
een muziektheatervoorstelling geschreven door ABDELKADER BENALI

Van dinsdag 9 tot en met zaterdag 13 februari is de voorstelling De Ongelukkige van Abdelkader Benali te zien in de Grote Zaal van Theater Bellevue.
De voorstelling begint om 20.30 uur.

Abdelkader Benali is schrijver van de roman Bruiloft aan zee (1996), die werd bekroond met de Geert Lubberhuizenprijs en genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuurprijs.
Op Nieuwjaarsdag ging in de Haarlemse toneelschuur Benali's toneeldebuut De Ongelukkige in première. Deze muziektheatervoorstelling is zowel een koningsdrama als een spel met identiteiten waar niemand lijkt wie hij is. Een historisch verhaal, een modern sprookje en een wrange komedie ineen. De Ongelukkige werd gemaakt door een cultureel diverse cast met maar liefst zes verschillende nationaliteiten. Abdelkader Benali baseerde zijn stuk op De ongelukkige van Louis Couperus en op Shakespeares Hamlet. Het resultaat is `een moderne oosterse Hamlet'.

De Ongelukkige beschrijft de ondergang van Boabdil, de laatste islamitische vorst in Zuid-Spanje. Deze Moorse sultan, die werd verdreven uit Granada, wordt door zijn vader opgesloten uit angst dat hij de troon voor zijn beurt zal veroveren. Zijn moeder laat hem ontvoeren, zijn vader wordt verjaagd en Boabdil wordt toch nog heerser van het Moorse Rijk. Maar niet voor lang... De flamenco-gitaar van Eric Vaarzon Morels' composities in combinatie met niet-westerse instrumenten spelen live in een unieke idioom, een amalgaam van flamenco-ritmes, Noordafrikaanse toonladders en Aziatische melodieën.

De pers over De ongelukkige
(...) muzikaal gezien een voorstelling van een sprookjesachtige schoonheid (NRC Handelsblad)
Acteurs, muzikanten en dansers weerspiegelen de historische verknoping van culturen in Boabdils verhaal, maar ook het multiculturele straatbeeld van het Nederland van nu. (de Volkskrant)

tekst: Abdelkader Benali, acteurs/muzikanten: Ali CifteVi, Jorgen Tjon a Fong, Sabri Saad el Hamus, Saskia de Haas, Annemarie Wisse en Marino, compositie: Eric Vaarzon Morel,
regie: Javier López Piñón

Kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar bij de centrale dagkassa van Theater Bellevue en het Nieuwe de la Mar Theater, telefoon 020-5305301.

Voor meer informatie, foto's en eventuele interviews: THEATERCOMBINATIE BELLEVUE / NIEUWE DE LA MAR, afdeling publiciteit Ab Hooijer (020-5305308), Thecla Thielemans (020-5305309), telefax 020-5305303

Deel: ' Muziektheatervoorstelling van Benali De Ongelukkige '
Lees ook