Klinkende prints uit de Kodak DigiSource 9110

Muziekuitgeverij drukt bladmuziek 'op maat'

Woerden, 5 november 1999- De krachtige Kodak DigiSource 9110 hoogvolume laserprinter die Danka op de CeBIT 99 introduceerde, blijkt een groot succes. Het printersysteem, dat de printertalen PDF, PCL6, PostScript 3 en TIFF group IV ondersteunt en onder meer op IP-netwerken is aan te sluiten, vindt inmiddels zijn weg naar omgevingen waar in korte tijd grote hoeveelheden afdrukken worden verlangd. Eén van die omgevingen is Molenaar Edition in Maasbommel. Daar wordt de Kodak DigiSource gebruikt voor een heel speciale toepassing: het drukken van bladmuziek-op-maat voor brassbands, harmonie- en symfonieorkesten.

Met 4.500 titels behoort Molenaar Editions tot de grootste uitgevers van bladmuziek in Europa. Dit bedrijf levert partituren aan orkesten, muziekwinkels en particulieren over de hele wereld. Tot het repertoire behoren veel bekende klassieke en moderne werken, maar ook de filmmuziek uit bijvoorbeeld The Godfather, Star Wars, The Wizz en Jungle Book. Om sneller aan de toenemende vraag naar bladmuziek te voldoen wendde Molenaar zich tot Danka als specialist in flexibele print-oplossingen. Vooral de uiteenlopende vormen en oplagen waarin de bladmuziek moest worden geleverd, kostte Molenaar veel hoofdbrekens: van een compleet boek in 10-voud op A4-formaat tot een grote hoeveelheid losse A3-vellen. Sander Molenaar: "Van elke partituur die een orkest bij ons bestelt stellen wij bovendien de instrumentatie samen op basis van zowel orkestbezetting, zoals het aantal instrumenten in het uit te voeren stuk. Zo heeft een harmonieorkest verhoudingsgewijs meer houten instrumenten als klarinetten en piccolo's, terwijl bijvoorbeeld een brassband meer trompetten en saxofoons telt. Ook met extra slagwerkinstrumenten wordt rekening gehouden. Dat alles bij elkaar kan een opdracht vrij ingewikkeld maken."

Database-applicatie
In samenwerking met Lion Solutions in Eindhoven ontwikkelde Danka een speciale database-applicatie waarmee elk van de 4500 composities en arrangementen op 25 verschillende instrumentgroepen kon worden samengesteld en afgedrukt. Voor dat doel bleek de snelle Kodak Digisource 9110 de meest aangewezen printer. Om het complexe vergaren en nieten van de muziekstukken tot een flexibele operatie te maken werd de DigiSource voorzien van een geïntegreerde stacker annex hechtvouw-unit voor capaciteiten tot 5000 vel A3 en A4. Voor iedere drukopdracht selecteert Molenaar de

gevraagde compositie en instrumentatie en stelt het bedrijf de manier van afdrukken in op de Kodak DigiSource. Deze drukt de muziek in een tempo van 6000 vellen per uur af, maakt er mooie stapels of boeken van waarna Molenaar z'n klanten dezelfde dag nog kan melden dat de muziek klaar is. Aan het realiseren van deze toepassing is veel denkwerk, uitproberen en verbeteren voorafgegaan. Waarom koos Molenaar voor Danka? "De toegevoegde waarde van de DigiSource is zijn flexibiliteit: elke printopdracht ziet er weer anders uit, maar vergt relatief weinig voorbereiding; ook het afdrukken gaat snel en probleemloos. Wat ons eveneens aansprak was Danka's keuze voor het universele pdf-bestandsformaat. Dat is niet alleen geschikt voor afdrukken, maar het is ook leesbaar op de pc-monitor, zodat je het net zo goed via Internet zichtbaar kunt maken. Op die manier is de partituur ook te bekijken en te beoordelen door dirigenten en muziekkeuzecommissies."

Molenaar Edition BV in Wormerveer is uitgever van bladmuziek en cd-producent. Het bedrijf levert onder meer bladmuziek-op-maat aan orkesten, muziekwinkels en particulieren over de gehele wereld. Als leverancier van bladmuziek voor harmonie- en fanfareorkesten behoort Molenaar Editions tot de grootste in Europa. De website van Molenaar is te vinden via http://www.molenaar.com; het telefoonnummer is 075-628 6859.

Danka Business Systems PLC is een van de grootste onafhankelijke leveranciers van kantoorautomatiserings-apparatuur en aanverwante producten en diensten ter wereld. De organisatie heeft vestigingen in 30 landen met circa 20.000 werknemers. Danka Nederland B.V. is een volledig zelfstandige dochteronderneming en telt 450 medewerkers. Het Nederlandse hoofdkantoor is sinds december 1998 gevestigd in Woerden. Het Europese hoofdkantoor van Danka Business Systems PLC is gevestigd in Londen, Engeland. Het Amerikaanse hoofdkantoor bevindt zich in St. Petersburg, Florida. Danka is genoteerd aan Nasdaq en de London Stock Exchange.

Voor meer persinformatie:
Danka Nederland B.V., Contactpersoon: Marloes Antheunis, Tel.: 0348 - 405 423,
E-mail: m.antheunis@danka.nl, World Wide Web: http://www.danka.nl, of Monogram Communication Strategies (MCS) B.V., Contactpersoon: Ginny Eysma,
Tel.: 023 - 562 82 08, E-mail: ginnye@monogram.nl

NB: de elektronische versie van dit persbericht is te downloaden vanaf de Persberichten Databank op het World Wide Web: http://www.persberichten.com.

Deel: ' Muziekuitgeverij drukt bladmuziek 'op maat' '
Lees ook