Provincie Utrecht

Persbericht
998949600

Muzikale meester herleeft in Amersfoort

Joannes Tollius beleefde in de 17de eeuw een gouden tijd als componist aan het hof van Denemarken. Zijn salaris was astronomisch. Zijn werk oogstte waardering van bekende collega's als Claudio Monteverdi. Nu kent vrijwel niemand deze Amersfoortse muzikale meester. Daar komt echter met steun van de provincie Utrecht verandering in. GS dragen 15.000 gulden bij aan een plan van het Collegium Amisfurtense voor uitgave van de bladmuziek van Tollius en een reeks van 15 concerten. De première vindt uiteraard plaats in Amersfoort (februari 2002). De concerten zullen worden uitgezonden door de KRO en NCRV.

De provincie Utrecht subsidieert podiumkunst in veel varianten. Naast oude muziek is er aandacht voor cabaret en kleinkunst. Zo draagt de provincie 15.000 gulden bij aan de voorstelling Familie, een programma van Peggy Olislaegers dat kinderen vanaf zes jaar laat meeleven met de lusten en de lasten van het moderne gezinsleven. Het stuk - een combinatie van slapstick en muziek - gaat in februari 2002 in première tijdens het Internationaal Jeugdtheaterfestival Noord-Holland, om daarna op tournee te gaan o.a. door de provincie Utrecht. Een primeur voor Nederland is de uitvoering in april 2002 door het Utrechts Barok Consort van Don Chisiotte, een tragikomedie en één van de beste werken van de 18de eeuwse Italiaanse componist Francesco Conti. De provinciale subsidie voor dit project bedraagt ruim 7000 gulden. Verder subsidieert de provincie de voorstelling Vos en Haas door het Saga Jeugdtheater (première voorjaar 2002 in de stad Utrecht), een bewerking voor kleuters van de bekroonde boekenreeks van Sylvia VandenHeede. Subsidie voor dit project bedraagt 10.000 gulden. En is er 15.000 gulden steun voor A Floppy Boot Stomp, een voorstelling door het Rosa Ensemble, gebaseerd op muziek van Captain Beefheart en Don van Vliet. Deze productie gaat in première in Theater Kikker op 17 januari 2002.

Muziektheater live via internet
De provincie heeft sinds kort een nieuw, uitgebreid krediet voor Utrechtse amateurkunstenaars. Voor interessante projecten is jaarlijks 280.000 gulden beschikbaar. Het kan daarbij gaan om de meest uiteenlopende vormen van kunst, zoals ook blijkt uit de volgende projecten die met steun van de provincie kunnen worden uitgevoerd. Zo bereidt het Utrechtse kamerkoor Collegium een concert in de Pieterskerk voor (29 november a.s.) met a capella muziek van de familie Andriessen en tijdgenoten als Herman Strategier. Een bijzondere productie is verder Tijdswaan - modern muziektheater door de stichting Amuze, opgezet als een spel met de werkelijkheid. De première vindt plaats in het Academietheater Utrecht (oktober 2001) en kan live via internet bekeken worden. De provincie steunt dit project met ruim 7000 gulden. Andere voorbeelden van amateurkunst, waaraan de provincie bijdraagt, zijn: Bij Nacht en Ontij, muziek van Schönberg en Gruber door het K2 ensemble (oktober-december 2001) en een bijdrage van 20.000 gulden aan de Kurt Thomas dirigentencursus.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .

Deel: ' Muzikale meester herleeft in Amersfoort '
Lees ook