Ingezonden persbericht


Concert vrijdag 1 maart 2013, 20.15 uur, Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht

Inleiding 19.30 uur/grote zaal: Huib Ramaer

Muzikale Meesterwerken en Brahms&Utrecht

De Vrijdag van Vredenburg

Radio Filharmonisch Orkest

Philippe Herreweghe dirigent

Stefan Genz bariton

Schubert- Ouverture Die Zauberharfe

Brahms- Vier ernste Gesänge (orkestratie Henk de Vlieger; wereldpremière) Brahms- Tweede symfonie

De Vrijdag van Vredenburg beleeft dit seizoen het herdenkingsjaar gewijd aan Johannes Brahms in een aparte serie Brahms & Utrecht. Natuurlijk vooral omdat wordt herdacht dat de melancholieke romanticus honderdtachtig jaar geleden het licht zag, in Hamburg op 7 mei 1833. Maar ook omdat Brahms vier maal de Domstad aandeed voor optredens. Als pianist en dirigent gaf hij succesvolle concerten met het Utrechts Stedelijk Orkest in het Gebouw voor Kunsten & Wetenschap aan de Mariaplaats. De speciale band die Brahms met Utrecht had komt terecht tot uiting in een aparte serie met al zijn symfonieën. In het concert van 1 maart aanstaande staat Brahms opnieuw in de schijnwerpers, dit maal met zijn vriendelijke en landelijke Tweede symfonie, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Philippe Herreweghe, vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie.

In het Brahms-herdenkingsjaar 2013 mag zijn 'muzikale testament' natuurlijk niet ontbreken: de sombere maar prachtige Vier ernste Gesänge, een cyclus over de vergankelijkheid van het leven, nota bene uit Brahms' pen gevloeid een jaar voor zijn dood. Ze lijken de talentvolle bariton Stefan Genz op het lijf geschreven. De door Henk de Vlieger, slagwerker van het Radio Filharmonisch Orkest, georkestreerde versie van de liederen beleeft hier haar wereldpremière.

De Vrijdag van Vredenburg
Deze Vrijdag van Vredenburg wordt rechtstreeks uitgezonden door de AVRO op Radio 4 en is terug te luisteren via www.radio4.nl De Vrijdag van Vredenburg is een productie van AVRO, TROS, en NTR, het Muziek Centrum van de Omroep, Vredenburg en Radio 4. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten kijkt u op www.devrijdagvanvredenburg.nl

Deel: ' Muzikale Meesterwerken en Brahms&Utrecht '


Lees ook