Muzikale wetenschapsvoorstelling Foarut nei it libbene lan

PERSBERICHT

Landschapspijn: Is het Friese land nog te redden?

Muzikale wetenschapsvoorstelling in De Harmonie

Het weidelandschap verandert in rap tempo, wat ten koste gaat van de verscheidenheid in flora en fauna: de biodiversiteit. Onder het motto ‘Foarut nei it libbene lân’ zoeken trekvogelprofessor Theunis Piersma en bijenprofessor Dave Goulson (UK) naar herstel tijdens een muzikale wetenschapsvoorstelling op vrijdag 24 juni in De Harmonie te Leeuwarden. Componist Sytze Pruiksma en brassband Solibrass verklanken de culturele betekenis van het landschap.

Verschraalt met het landschap ook niet onze cultuur, taal en identiteit? En wat vertellen het gedrag en de populaties van bijen en grutto’s ons over dat veranderende landschap? Vragen die centraal staan tijdens de voorstelling waarin zowel Nederlands, Fries als Engels wordt gesproken.

Special guest David Goulson (UK)

‘Foarut nei it libbene lân’ is een samenwerking van Finster op Fryslân en burgerinitiatief Kening fan ’e Greide (King of the Meadows). Hoogleraar Piersma en componist Pruiksma zijn mede-initiatiefnemers van Kening fan ‘e Greide en vormen al langer een duo dat wetenschap en kunst op indrukwekkende wijze combineert. Op 24 juni worden ze bijgestaan door Leeuwarder brassband Solibrass en hoogleraar David Goulson.

David Goulson (University of Sussex) is één van de bekendste insectenwetenschapper van de wereld. Op zijn naam staan onder meer ‘A Sting in the Tale’ (vrij vertaald: ‘Een verhaal met een angel’, Atlas/Contact 2014) en ‘A Buzz in the Meadows’ (‘Geroezemoes in het gras’, Atlas/Contact 2015). Beide toegankelijke boeken waarin biodiversiteit centraal staat.

Kening fan ‘e Greide

Burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide is ontstaan in 2012 en uitgegroeid tot een brede beweging van betrokken mensen. Waaronder boeren, musici en wetenschappers. Kening fan ‘e Greide streeft naar een nieuwe, breed gedragen aanpak voor een biodivers en renderend boerenland. De bedreigde grutto staat symbool.

De voorstelling begint om 20.00 uur in de Rabobank zaal. Kaarten (€ 16,50, studenten € 10) zijn te koop aan de kassa en te bestellen op de website van Stadsschouwburg De Harmonie.

Deel: ' Muzikale wetenschapsvoorstelling 'Foarut nei it libbene lan' '
Lees ook