P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 2 december 1999

Er zit 'Muziek!' in het Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam, presenteert de tentoonstelling:

'Mythen, Mensen en Muziek'

muziek in de klassieke oudheid
10 december 1999 t/m 12 maart 2000

Voorbezichtiging
De persconferentie en voorbezichtiging van deze unieke tentoonstelling kunt u bijwonen op donderdag 9 december om 11.00 uur in de Nina van Leerzaal van het Allard Pierson Museum Amsterdam. Wilt u zo vriendelijk zijn ons te laten weten of u denkt bij de persconferentie aanwezig te zijn? Tel.: 020-525 2556, fax.: 020-525 2561, e-mail: apm@uba.uva.nl

De tentoonstelling
Muziek speelde een belangrijke rol in het leven van alledag, bij werk en vrije tijd, in de scholen, theaters en tempels, en tijdens drinkgelagen. Bij begrafenisrituelen klonken klaagliederen, gesneuvelde soldaten ontvingen met trompetgeschal de laatste eer en het snerpende geluid van de dubbelhobo spoorde atleten aan.
Antieke muziekinstrumenten en moderne reconstructies, schilderingen op Griekse vazen en mythologische verhalen illustreren het ontstaan, de ontwikkeling en de betekenis van muziek bij de oude Grieken en Romeinen.

Topstukken
Onder de ruim 120 voorwerpen bevindt zich een aantal opvallende topstukken: een groot kleurig Romeins vloermozaïek (3m. x 1m.60) met afbeeldingen van de muzen Terpsichore en Erato. Verder zijn er onder andere zeldzame voorbeelden van Griekse muzieknotatie te zien, een uniek origineel van een dubbelhobo van hertenbot en een reconstructie van een Romeins waterorgel, zoals dat gebruikt werd in antieke theaters en amfitheaters.

Samenwerking
De expositie kwam tot stand door een samenwerkingsverband met Museum Het Valkhof Nijmegen en is vanaf 1 april t/m 18 juni 2000 daar te zien. Naast objecten uit de collecties van deze twee musea, maken bruiklenen van gerenommeerde musea uit binnen- en buitenland deze tentoonstelling tot een zeer opmerkelijke gebeurtenis.

Catalogus/lezingen en concerten
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus en een cd met muziek uit de oudheid van het ensemble Aeide Mousa. Vanaf 9 januari t/m 27 februari 2000 worden elke zondagmiddag lezingen en concerten georganiseerd. De Concertzender besteedt op 13 december, 10 januari en 7 februari aandacht aan de tentoonstelling.

Deel: ' 'Mythen, Mensen en Muziek' in Allard Pierson Museum '
Lees ook