Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA verwerpt conclusies Sabena-commissie en vraagt gerechtelijke stappen tegen Daems (29/01/03)

N-VA-kamerlid Karel Van Hoorebeke stemde vannacht in de kamercommissie Sabena resoluut tegen het eindverslag. Volgens Van Hoorebeke werd de laatste dagen door de meerderheidspartijen alles in het werk gesteld om de verantwoordelijkheid van de huidige en vorige regeringen in het Sabena-debacle te minimaliseren en in sommige gevallen gewoon weg te gommen.

VLD, SP.A en Agalev lieten zich hierbij gewillig op sleeptouw nemen door de PS. In ruil zorgde deze er dan weer voor dat ook de verantwoordelijkheid van liberale, (Vlaamse) socialistische en groene politici werd verdoezeld. Gezien ook de vorige regeringen in het verslag quasi volledig buiten schot blijven, pikten ook CD&V en CdH hun graantje mee en werd het verslag mee goedgekeurd door de christen-democratische oppositie.

Wat zich aanvankelijk aandiende als een moeilijke evenwichtsoefening voor paars-groen, eindigde in een heuglijke dag voor alle machtspartijen te lande
.

Het vele onderzoekswerk, de eindeloze vergaderingen, de talloze nuttige getuigenissen van mensen die hun nek uitstaken en effectief verantwoordelijkheden aanduidden... dit alles blijkt nu een maat voor niets. De vertegenwoordigers van de machtspartijen fungeerden letterlijk als rechter en partij. Velen hadden de taak om toe te dekken in plaats van te onderzoeken.

Vreemd genoeg duidt het eindverslag enkel ministers met de vinger vanwege hun optreden tijdens de werkzaamheden van de onderzoekscommissie. Toch weigeren de meerderheidspartijen de gepaste conclusies te trekken. Allen erkennen ze expliciet dat minister Daems onder eed gelogen heeft. En toch blijft de minister doodleuk op zijn plaats zitten. Volgens paars-groen is het dus perfect mogelijk dat een minister er onder eed op los liegt en geld van de belastingbetaler misbruikt voor zijn persoonlijke juridische verdediging.

Voor Van Hoorebeke worden hiermee niet alleen alle regels van het politiek fatsoen overboord gegooid maar ook de principes van de rechtstaat. De N-VA vraagt niet alleen het ontslag van minister Daems. Van Hoorebeke vraagt commissievoorzitter Langendries ook om het dossier over te maken aan het parket. In een rechtstaat mag meineed niet ongestraft blijven, niet voor de gewone man, niet voor een minister.

Auteur:
Karel Van Hoorebeke, Kamerlid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

Start


---

English Français
Deutsch Castellano

Ledenblad
Volle Manen

Zoekwoorden:

Deel: ' N-VA wil gerechtelijke stappen tegen Daems in Vlaanderen '
Lees ook