Naamswijziging soms duurder dan nieuw vliegticket


Prijsverschillen tot ruim €100 per ticket

BREDA, 20161208 -- Wanneer je per ongeluk een typefout maakt bij het boeken van een vliegticket, of een meisjes- of roepnaam gebruikt in plaats van de naam die op het paspoort staat, is het boeken van een nieuw vliegticket soms voordeliger dan het laten wijzigen van een naam, zo blijkt uit analyse van vliegticket-website Tix.nl. De kosten voor het wijzigen van een naam op een vliegticket kunnen oplopen tot meer dan 100 euro per vlucht.

Tickets overdragen
De kosten van een naamswijziging zijn onder meer afhankelijk van het administratieve systeem dat een airline gebruikt. Bij de ene luchtvaartmaatschappij kost het wijzigen van een naam meer moeite dan bij de ander. Dit vertaalt zich vaak door naar de kosten, maar ook het algemene beleid van een airline speelt daarin een belangrijke rol.

In sommige gevallen kan een spelfout of eenvoudige naamswijziging (bijvoorbeeld van 'Alex' naar 'Alexander') gratis worden hersteld, maar er zijn ook airlines waar dit überhaupt niet mogelijk is. Bij sommige – vooral lowcost – airlines kunnen vliegtickets bovendien worden overgedragen aan iemand met een andere naam. Bij veel andere vliegtuigmaatschappijen, waaronder KLM en Lufthansa, is dit niet mogelijk.

[Naamswijziging soms duurder dan nieuw vliegticket]

Dure spelfout
Van de luchtvaartmaatschappijen die kosten in rekening brengen is Easyjet het voordeligst, met een tarief van €21. Dit geldt tot maximaal 60 dagen voor vertrek, maar is wel voor een volledige naamswijziging; spel- en vormfouten zijn gratis. Op lange vluchten is AirBerlin het duurst met een tarief van €120, binnen Europa spant Ryanair (€110 euro per vlucht) de kroon. Voor het wijzigen van een retour ben je hier €220,- kwijt; grote kans dat het boeken van een nieuw ticket voordeliger is.

Een volledig overzicht van de tarieven voor naamswijzigingen is te vinden op https://blog.tix.nl/onderzoeken/naamswijziging-vliegtickets/


Deel: ' Naamswijziging soms duurder dan nieuw vliegticket '
Lees ook