NEDERLAND DISTRIBUTIELAND

Naast bier nu ook met fris over het water

Op 24 februari start de tweede fase van de proef Distrivaart. Distrivaart is een concept dat het vervoer van pallets met bier en frisdrank over water én weg mogelijk maakt. Nieuwe deelnemer aan de proef is frisdrankenproducent Coca-Cola. Het Distrivaartschip vaart in deze tweede fase langs de plaatsen Drachten, Zwolle, Den Bosch en Dongen.

Bier én frisdrank
Naast de bierladingen van Bavaria, Grolsch, Heineken en Interbrew (o.a. Dommelsch en Hoegaarden) zal het Distrivaartschip vanaf 24 februari ook pallets met frisdrank vervoeren voor Coca-Cola. De deelnemende brouwers, het scheepvaartbedrijf Riverhopper, logistiek dienstverlener C. van Heezik, Connekt en Nederland Distributieland (NDL) zijn vorig jaar september met de proef begonnen. Op basis van de positieve resultaten in de eerste fase van de pilot hebben zij nu besloten om samen met Coca-Cola de tweede fase te starten. Het doel van deze tweede fase is om het laden, lossen en de afhandeling van de pallets verder te automatiseren.

Rondje Nederland
De route van het Distrivaartschip loopt vanaf 24 februari via Drachten, Zwolle, Den Bosch en Dongen. In deze plaatsen worden de pallets bier en frisdrank geladen en gelost. Tevens bevinden zich hier de overslagpunten van waaruit de goederen door middel van wegtransport verder worden gedistribueerd. De bestemmingen zijn de distributiecentra van diverse supermarktketens waaronder Albert Heijn, Coop Codis en Schuitema (de organisatie achter C1000).

Voordelen
De verwachting is dat deze unieke vorm van palletvervoer over water voor de deelnemers efficiënte, rendabele, betrouwbare en flexibele dienstverlening oplevert. Daarnaast kunnen de resultaten van Distrivaart weggebruikers en consumenten in Nederland uiteindelijk voordelen bieden door de druk op de wegen te verminderen. De evaluatie van de tweede fase van de proef zal naar verwachting in de zomer van 2003 plaatsvinden.

Project Distrivaart
De proef Distrivaart maakt onderdeel uit van het kennisproject Distrivaart. Aan dit project werken onder andere Connekt, TNO Inro, de Erasmus Universiteit en NDL mee. Het doel van dit project is om een landelijk dekkend transportnetwerk voor de binnenvaart te ontwikkelen waarbinnen consumptiegoederen worden vervoerd tussen distributiecentra van fabrieken en distributiecentra van supermarkten. Nieuwe partijen kunnen zich op dit netwerk aansluiten.

Nederland Distributieland (NDL)
Nederland Distributieland (NDL) is de vereniging die zich inzet om de Nederlandse logistieke positie binnen Europa te versterken. De vereniging telt ruim 600 leden afkomstig uit het bedrijfsleven, de overheid en andere organisaties. Deze leden houden zich direct of indirect bezig met transport en distributie over water, weg, spoor, door de lucht en onder de grond. De missie van NDL is de versterking van de internationale concurrentiepositie en het kennisniveau van de logistieke sector in brede zin in Nederland.

Connekt
Connekt, het innovatienetwerk voor verkeer en vervoer, is in 1999 opgericht door enkele ministeries, grote bedrijven en brancheorganisaties om de kennisontwikkeling op het gebied van verkeer en vervoer te initiëren, te stimuleren en te faciliteren en die kennisontwikkeling daarmee een krachtige impuls te geven. Connekt treedt op als onafhankelijke netwerkorganisatie tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. In kennisprojecten streeft Connekt naar een samenwerking van een groot aantal publieke en private partijen, die daarin ook elk financieel bijdragen.

Deel: ' Naast bier nu ook met fris over het water met proef Distrivaart '
Lees ook