Nederlands Architectuurinstituut


NAi stelt witte villa open als museumwoning
Woonhuis Sonneveld toegankelijk voor publiek vanaf 2001

Het Woonhuis Sonneveld in Rotterdam, één van de vooroorlogse witte villa's naast het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), wordt gerestaureerd en ingericht om begin 2001 als museumwoning van het NAi voor het publiek opengesteld te worden. Deze villa is tussen 1929 en 1933 gebouwd naar een ontwerp van het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, beroemd door onder andere de Van Nelle Fabriek en het Feyenoordstadion. Het Woonhuis is in bezit van de Stichting Volkskracht Historische Monumenten (VHM) en wordt aan het NAi in beheer gegeven.

A.H. Sonneveld was één van de directeuren van Van Nelle samen met C.H. van der Leeuw. Van der Leeuw had eind jaren '20 het nu wereldberoemde fabrieksgebouw door het bureau Brinkman en Van der Vlugt laten ontwerpen. Kort daarna kreeg het bureau opdracht om ook een woonhuis voor Van der Leeuw aan de Kralingse Plas en voor zijn collega Sonneveld op het Land van Hoboken neer te zetten. Het waren revolutionaire ontwerpen, deze gebouwen, geheel volgens de uitgangspunten van licht, lucht en ruimte, zoals ook Le Corbusier die voorstond. Een dakterras en een overdekt terras op de eerste verdieping, een zee van ruimte in de woonvertrekken en grote strookvensters behoren tot de kenmerken die maken dat deze architectuur ook nu nog modern is. Het unieke van Woonhuis Sonneveld is dat zoveel van de oorspronkelijke aankleding en detaillering bewaard is gebleven: van lichtarmaturen, klokken en kapstokken tot ingebouwde kasten, turkooise badkamertegels en een massagedouche met niet minder dan tien reusachtige douchekoppen.

De prachtige witte villa grenzend aan het instituut aan de kant van de Jongkindstraat zal vanaf 2001 drie dagen per week bezocht kunnen worden met een toegangsbewijs van het NAi en zal een beeld geven van de ideeën over wonen van de aanhangers van het Nieuwe Bouwen in het algemeen en de levensstijl van de familie Sonneveld in het bijzonder.

Plattegronden Villa Sonneveld, v.l.n.r. begane grond, eerste verdieping, tweede verdieping

NAi - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam - info@nai.nl - Tel 010-4401200

Veranderd: 04-03-1999 door Just Schimmelpenninck, NAi (afd. Communicatie)

Deel: ' NAi stelt witte villa Rotterdam open als museumwoning '
Lees ook