Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

NAJK Oost-Europa-dag: Wat haalt de EU met de Oost-Europese landen binnen?

Over afzienbare tijd treden zes Midden- en Oost-Europese landen toe tot de Europese Unie (EU). Wat zijn dan de gevolgen voor de Nederlandse land- en tuinbouw? NAJK-Internationaal organiseert over dit onderwerp op vrijdag 5 maart een Oost-Europa-dag. De informatiedag is bestemd voor alle NAJK-leden en andere geïnteresseerden.

Programma:

10.00 - 12.15 uur: De politieke gevolgen

Dhr. Wegter, medewerker bij de Europese Comissie, en dhr. Schotanus, LNV-ambtenaar, gaan uitvoerig in op het politieke traject. Hoelang gaat het nog duren? Wie treden toe? Wat zijn de gevolgen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid en heeft de toetreding invloed op Agenda 2000? Siemen van Berkum, medewerker van het Landbouweconomische Instituut (LEI), onderzocht uitgebreid de kansen en de bedreigingen van de toetreding. Wordt de Nederlandse markt overspoeld door goedkope arbeid en producten of zijn er juist volop kansen voor de Nederlandse landbouw op de nieuwe Oost-Europese markt?

12.15 - 13.00 uur: Verzorgde lunch

13.00 - 15.00 uur: 'De boerenpraktijk'

Politiek is prachtig maar in de praktijk gebeurt het! Hoe ziet die landbouw in in Midden en Oost-Europa er nu uit? Wat is momenteel de melkprijs? Wat kost een hectare grond? En hoeveel tarwe halen ze van een bunder? Vier Nederlandse boeren met bedrijven in Polen en Tsjechië vertellen hun verhaal. Projectleiders van de praktijkschool in Oenkerk vertellen over hun meer dan 10-jaar lange landbouw ervaringen in Hongarije, Polen en de Baltische Staten. En projectleiders van een consultancy-bureau vertellen over hun ervaringen in Oost-Europa.

De Oost-Europa-dag van NAJK-Internationaal vindt plaats op het NAJK-kantoor, Bemuurde Weerd Oost-Zijde 12 te Utrecht. Tijd: 10.00 tot 15.00 uur.

Voor info en opgave: Hans Peter Reinders, NAJK-Internationaal tel: 030-2769855 fax: 030-2710577 e-mail: reinders@najk.nl

Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Deel: ' NAJK Oost-Europa-dag '
Lees ook