Ingezonden persbericht


Persbericht

29 maart 2004

Nationaal Museumweekend bol van activiteiten

Leidse musea ´vertellen´

Het thema van het Nationaal Museumweekend (17 en 18 april 2004) is dit jaar ´de Kunst van het Vertellen´. Tijdens dit weekend zijn alle Leidse musea gratis toegankelijk en worden er voor jong en oud allerlei activiteiten, demonstraties, voorstellingen en workshops georganiseerd. Het verhaal ´erachter´ vertellen is vaak leuker en boeiender dan het object zelf. Neem bijvoorbeeld het schilderij ´De heldendaad van burgermeester van der Werff´ van Mattheus van Bree, te zien in Stedelijk Museum De Lakenhal. Dit schilderij toont de heldendaad van burgermeester van der Werff tijdens het beleg van Leiden in 1574 alwaar hij zijn lichaam aanbiedt als voedsel voor de hongerende bevolking. Of bijvoorbeeld de exotische schelp in het Rijksmuseum van Oudheden die in Amsterdam als scheepstoeter werd gebruikt.

Kinderactiviteiten
Leiden staat tijdens het museumweekend bol van de kinderactiviteiten. Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert een 'kinderlezing' met dia's, over het dagelijkse leven van een middeleeuwse ridder en zijn gezin. Stedelijk Museum De Lakenhal nodigt in het kader van de tentoonstelling Foto´s van Vijftig de kinderen uit om op de foto te gaan met Pino's originele ijscokar. Bij Museum Boerhaave maken de kinderen kennis met professor Lugdunus. Hij laat hen aan de hand van zijn tijdmachine kennis maken met de vroegere bewoners van het Caeciliagasthuis in 1683.

Kennis verrijken
Uiteraard bieden de Leidse musea ook de volwassenen volop kennis en vertier. Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert op zondag 18 april een theatrale voordracht over de reis van Odysseus. Deze koning van Ithaka vocht 10 jaar lang aan de Griekse zijde in de strijd om Troje. In de Hortus botanicus Leiden ontdekken de bezoekers de Japanse Von Siebold Gedenktuin, kan er een tijdreis naar 1594 gemaakt worden in de Clusiustuin en kunnen de bezoekers hun slag slaan tijdens de opruiming in de winkel van de Hortus. Zondag 18 april start om 12 uur een wandeling langs voorjaarsbloeiers zoals o.a de kievitsbloemen. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde amuseert de bezoekers met inloopworkshops origami en demonstraties kalligrafie. Ook kan deelgenomen worden aan een proefles Balinese gamelan en kunnen liefhebbers luisteren naar het verhaal van ´De tranen van de prinses´. Naturalis biedt de bezoekers een gratis bezoek aan de nieuwe tentoonstelling Kust Kijken (t/m 2 juli 2004). Daarnaast is ook de tentoonstelling HartsTocht te bewonderen: een interactieve tentoonstelling over het hart.

Loopafstand

Het museumweekend is een uitstekend moment om een bezoek te brengen aan de Leidse musea. Meer dan zes musea bevinden zich op nog geen tien minuten loopafstand van elkaar. Een prima gelegenheid om twee of meer musea op één dag te bezoeken en te genieten van een wandeling door de historische binnenstad. Meer informatie via www.museumgroep.nl


---- --

Deel: ' Nationaal Museumweekend bol van activiteiten '
Lees ook