---


---

Veel te zien op de Nationale Vlootdagen

11-07-2002

Special: Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine

Dit jaar staan de Nationale Vlootdagen op 12, 13 en 14 juli te Den Helder in het teken van de herdenking van de oprichting van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC), 400 jaar geleden. Na vele activiteiten in het land zijn de Nationale Vlootdagen de maritieme bekroning van de festiviteiten rondom de herdenking van de VOC. Tijdens de vlootdagen kunnen fregatten, onderzeeboten, mijnenjagers, helikopters en vliegtuigen worden bekeken en zijn er presentaties van het Korps Mariniers. De Koninklijke Marine biedt daarnaast legio mogelijkheden om de sfeer te proeven van het reilen en zeilen van de wereld die marine heet.

Deelnemende schepen van de Koninklijke Marine zijn Hr.Ms. Abraham van der Hulst, Hr.Ms. Amsterdam, Hr.Ms. Bruinvis, Hr.Ms. Maassluis, Hr.Ms. Van Amstel, Hr.Ms. Witte de With, Hr.Ms. De Zeven Provinciën, Hr.Ms. Zierikzee, Hr.Ms. Willem van der Zaan en RNLNA Cerberus. Het gaat hier om fregatten, mijnenjagers, een onderzeeboot, een bevoorradingsschip en een duikvaartuig. Buitenlandse schepen zijn de HMS Montrose uit Engeland, FGS Augsburg uit Duitsland, BNS Wandelaar uit België, FS Pegase uit Frankrijk, HMS Example, HMS Explorer en HMS Archer uit Engeland en replica zeilschip Duyfken uit Australië.

Voorts zijn op bezoek MS Visarend en MS Waker van de Kustwacht, Reddingsboot Dorus Rijkers en ex-reddingsboot Prins Hendrik van de KNRM, MS Lacomblè, MS Bulgia en MS Versendaal van het Korps Zeekadetten. Tijdens gratis rondvaarten in de haven kunnen de schepen ook vanaf het water worden bekeken. De schepen zijn opengesteld voor bezoek. De andere drie krijgsmachtdelen hebben ook materieel en personeel naar Den Helder gezonden. Zo is de Koninklijke Luchtmacht onder meer present met Apache en Cougar helikopters.

Meer informatie Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine: www.nationalevlootdagen.nl

Ministerie van DefensieDeel: ' Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine '
Lees ook