NATURAL HORSEMANSHIP DAY's EXLOO

Datum: 11-12-13 juni 1999

De organisatie van de NH-dagen, die dit jaar in EXLOO op het hippisch centrum worden georganiseerd op 11, 12 en 13 juni draait op volle toeren.

De clinics staan vast.
Uit Duitsland komt Horst Becker. Hij zal zich in zijn clinics voornamelijk bezighouden met de klassieke vorming. De clinics, gezamenlijk 18 uur, 2 groepen, 8 combinaties, zullen verdeeld over de 3 dagen plaatsvinden. Horst werkt afhankelijk van het onderwerp in groepjes of individueel. De cursisten zullen primair bezig zijn met grondwerk, werk aan de dubbellonge en met rijden. De nadruk ligt hierbij op een harmonisch samengaan met je paard, zonder dwang of spanning. Hij wordt tijdens de clinics geasisteerd door zijn vrouw Gaby. De voertaal is Duits, maar vragen stellen in Nederlands en Engels kan ook. Inschrijving voor deze clinics met paard is alleen mogelijk voor ruiters op M-niveau.

Magnus Larusson uit IJsland begeleidt de hoofdclinic from 2 to 1 (twee wezens worden hhn). Magnus geeft een tweejarige paardenopleiding aan een middelbare school op IJsland. Daarnaast geeft hij clinics in de Verenigde Staten, Engeland en in Nederland. Deze clinic omvat 10 leerlingen en 15 uur les en is bedoeld ter verbetering van het contact en de samenwerking met je paard. Er wordt aandacht besteed aan lichaamstaal, het gezond rijdend paard, teugelvoering en beloningstechnieken. In drie square- of roundpens wordt geoefend met 2 assistenten. Voor inschrijving voor deze clinic vereist geen minimumniveau t maar is bestemd voor de enigszins gevorderde, serieuze paardenliefhebber. De voertaal is Engels, IJslands mag uiteraard ook.

Op veler verzoek is voor de derde hoofdclinic ruimte gemaakt ter verbetering van de veiligheid. De clinic, voor het gemak VEILIG RIJDEN genoemd, zal inzicht verschaffen in de risicos van het rijden. Veilig rijden kun je zien als een samensmelting van kundig en vertrouwd. In deze clinic wordt aandacht besteed aan dat vertrouwen, de samenwerking, het vermijden van risicos, het onderkennen van gevaarlijke situaties en uiteraard het oplossen van problemen, zowel bij ruiter als bij paard. Voor deze clinic zijn meerdere instructeurs aanwezig die vanuit hun eigen discipline, in onderling overleg een cursus opzetten. Tot de onderdelen behoort verzorging die overgaat via paardleiden en evenwichttraining naar springinschatting en schrikoefening. De regisseur en spreekstalmeester van het geheel is Pieter Baalbergen.

Buiten de hoofdclinics worden er ook een achttal miniclinics van ca. 6 uur of meer georganiseerd. Tot deze clinics behoren:


- balanced riding, onder leiding van Sacha Vermazeren oefen je hoe het paard je begrijpt vanuit je zithouding. Sacha is volledig bevoegd instructrice en heeft zich in de erkende wereld al jaren geprofileerd als buitengewoon kundig. Haar bedrijfsnaam is Horsesense.


- Communicatie, ofwel, oefenen hoe het paard de ruiter begrijpt, door Pieter Baalbergen. Pieter leidt al heel wat jaren nomadische trektochten door onder meer de Pyreneekn en de Sahara. Hij weet als geen ander een beroep te doen op vriendschap en trouw van het paard. Terra Natura is, in zijn bedrijfsnaam in zijn motto.


- Coltclass, het beleren van jonge paarden door Piet Bakker. Met werk aan de lange teugel zal hij het vermogen van het paard trainen om met achterhand en rug de ruiter te dragen. Piet runt manege de Tarpan in Deurze bij Assen.


- Helemaal nieuw is Paard en Tai-Chi door Helene Deodatus. Ze laat hiermee zien dat evenwichtige lichaamsbeheersing voor het paard een begrijpbare taal is. Heleen exploiteert haar centrum Musarindill op Terschelling.


- De pop-up clinics. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen her en der spontaan sessies ontstaan: van kinderlesje, tvltdemo tot een zadelmakerscursus voor beginners. In ieder geval zijn er de hoef- en beeninspecties door Dennis Diessen. Nicole Rombach met haar paard met opgeschilderd skelet geeft massageles. Let dus op de aankondigingen om deze clinics niet te missen.

De demo en infomarkt is nog niet volledig ingevuld. Uiteraard zijn hier alleen presentaties die aansluiten bij en affiniteit hebben met Natural Horsemanship; zoals Media Boek, gespecialiseerde zadelmakers, voedingsleer en gezondheidszorg. Tevens is er alles te vinden op cursus- en opleidinggebied in Nederland.

Op zaterdagavond is er een showavond. Je kunt dan de cursusleiders zelf aan het werk zien. Een gebalanceerd evenwicht tussen training en spelen. Naast een hoog entertainment-gehalte is de avond door de verscheidenheid aan trainingstechnieken op een hoog educatief niveau.

Er zijn nog cursusplaatsen met paard beschikbaar. Voor toeschouwers is de maximum capaciteit 1500 personen per dag. Reserveren is dus wenselijk. De toegang is f 60,-- per dag inclusief maaltijden. Zaterdag f 80,-- (Deelname met paard is f 500,-- (hoofdclinics) resp. f 345,-- (miniclinics) incl. stalling excl. de eigen overnachting.

Voor algemene informatie, inschrijving op de clinics en reserveringen kan telefonisch contact opgenomen worden met het organisatiebureau tel. 0561-481208/481234, fax. 481632 Reserveren via e-mail kan ook. Nosabeln@cybercomm.nl

Organisatie: Stichting Natural Horsemanship day's Exloo

adres: Dr.arijweg 164

postcode: 7961 NV

woonplaats: RUINERWOLD

Telefoon: 0561-481234

Deel: ' Natural Horsemanship Day's in Exloo '
Lees ook